Felhívás – Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 9. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programnak. Vajon kié lesz a legszebb konyhakert Kecskeméten?

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Az év témája: „Szorgalom, kitartás, hűség!”

A jelenlegi egészségügyi helyzetben a legfőbb feladatunk arra ösztönözni a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb, mint valaha. Úgy gondoljuk, hogy a konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedéséhez. Sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

A megmérettetés keretén belül keressük a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. A nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládák és közösségi kertek is! Keressük a legszebb konyhakert gazdáját!

legszebb konyhakert

Nevezési kategóriák:

 • Balkon: Erkélyen kialakított
 • Mini: 10 – 50 m2
 • Normál: 50 m2 felett
 • Zártkert 1: Zöldséges
 • Zártkert 2.: Gyümölcsös
 • Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)
 • Közösségi: Óvodák, iskolák, csoportok, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

A bírálatnál előny: öko/bio-módszerek alkalmazása, madárbarát kert kialakítása (van benne madáretető,- itató, és – odú), ha a kertben minél több féle fűszer és gyógynövény található, a kertet több generáció műveli, és a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszereket alkalmaz, minél több tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajtákat tart kertjében!
Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése KÖTELEZŐ!

Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését minél előbb, de legkésőbb 2021. június 15-ig.

A kitöltött jelentkezési lap leadható:

 • Személyesen: Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájának portáján
  6000 Kecskemét, Csányi krt. 14.
 • E-mailben, online: orosz.edina@aranyhomok.hu
 • Postai úton: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
  6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

„A legszebb konyhakert program 2021 – Kecskemét” eredményhirdetése:

2021. október 2. (szombat)

A program felhívása és a JELENTKEZÉSI LAP elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, www.aranyhomok.hu. és facebook oldalán. facebook.com/akegyesulet/

Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszünk fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz!

Várjuk minden zöldség/ gyümölcs termesztő kertművelő jelentkezését!

Bízunk benne, hogy 2021-ben még több konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások