A tavalyi Eurovíziós válogató verseny egyik nagy meglepetése volt a Fool Moon második helyezése és óriási sikere. Persze meglepetést mindez csak azoknak jelentett, akik nem figyeltek fel már korábban az öt kitűnő fiatalemberre, akik zeneiségükkel évek óta különleges színfoltot képviselnek a magyar zenei palettán.

FoolMoon_1

Egészen pontosan 14 esztendeje alakult meg Szegeden a Fool Moon, akik az a cappella éneklés rendkívül nehéz műfajával hódítanak világszerte. Az együttes számos külföldi fesztiválszereplés és hazai sztárok melletti fellépés  után tavaly A Dal című műsorsorozatban olyan nézők számára is ismertté vált, akik korábban kevesebbet tudtak még róluk. A 2015-ös évben ismét megméretteti magát a csapat, hiszen már gőzerővel készülnek a február 7-i elődöntőre. Az idei versenydaluk a Back 2 Right címet viseli, zenéjét Molnár Gábor, szövegét Kasai Jnofinn szerezte.

A mostani versenyen mindenképpen szerettünk volna egy vidámabb dallal indulni, megmutatni az együttes ezen oldalát is. Tavaly az It can’t be over című számunk egy szakításról szólt, a Back 2 Right viszont egy szerelmi kapcsolat kialakulásáról szól” – így mesél a zeneszerző, Molnár Gábor a dalról, amely természetesen már meghallgatható itt:

Az elmúlt hónapok azonban nem csupán erről a dalról szóltak a csapat számára. Néhány héttel ezelőtt jelent meg legújabb albumuk, melynek címe: Kettesben jó.

„Ezzel a címmel többek között az együttműködést, más énekesekkel való közös dalainkat szerettük volna kifejezni – a kettes ebben az esetben a Fool Moon és az előadó párosát jelenti. A lemez hanganyaga az együttes 14 éves fennállásának legfontosabb együttműködéseit tartalmazza, olyan acappella dalokat és átiratokat, amelyeket különböző színházi vagy koncert projektekre készítettünk hazánk legjobb előadóival vagy legújabb tehetségeivel, és amelyek nem kerültek még fel hanghordozóra” – mondja Németh Miklós, az együttes művészeti vezetője, hangszerelője.
Így szerepel az albumon duett például Szekeres Adriennel, Szolnoki Péterrel, Hiennel, Malek Andreával, Laár Andrással, Puskás Petivel és Czutor Zoltánnal. Készült két különleges népzenei adaptáció is, Szirtes Edina „Mókus” és Kovács Nóri közreműködésével. Szerepel a lemezen három saját Fool Moon dal is,  ebből a Kettesben jó például az első magyar acappella pop sláger volt, amelyet a rádiók is játszottak, és amely filmhez készült (Sherlock Holmes nevében), de most vásárolható meg először albumon az It Can’t Be Over, amely a 2014-es A Dal folyamán feltette a Fool Moon-t Magyarország zenei térképére is.

kettesben jo_albumborito
Persze más megközelítésben is lehet vizsgálni az album címét: a  “Kettesben jó” tematikája a szerelem és a párkapcsolat. A 15 dal 5 fejezetben az emberi élet 5 szakaszát, és azon belül az azoknak megfelelő párkapcsolati szakaszokat mutatja be, kezdve a gyerekszerelemmel, folytatva az egyre komolyabb érzelmeket megélő kapcsolatokkal, egészen a házasságon és gyerekvállaláson át az öregkori megnyugvásig és a közös elmúlásig.

Az idei Dal megmérettetés előtt különleges öröm is érte a csapat tagjait: január 21-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából az együttest Kölcsey-éremmel tüntették ki Szeged Város kulturális életéért végzett munkájáért. Az ünneplés után persze folytatódnak a próbák, hiszen a tavalyi sikeres szereplés után idén is arra készülnek a fiúk, hogy a teljesen a cappella előadásmód és a dal életvidámsága ismét remek eredményhez vezet majd az eurovíziós dalok versenyében.
Bővebb információ:

A Fool Moon honlapján

Az együttes facebook oldalán

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások