Keskeny Márk kecskeméti születésű, ám egy kis időre elcsábította őt a főváros zaja, de visszatért szülővárosába. Megkértem őt, hogy meséljen a családjáról, zenei pályafutásáról, életének kiemelkedő eseményeiről.

1990-ben születtem Kecskeméten, anyai ágról az egész család kecskeméti. Édesapám családja nagykőrösi. A családban nemigen tudok zenei vénáról, amit örökölhettem volna. Általános iskolában kezdtem el zongorát tanulni, ami közel 7 évig tartott. Ezt követően, a mutálásom után rögtön magánének tanárok vettek szárnyaik alá: komolyzenét, majd könnyűzenét is tanultam énekelni.

Miután elvégeztem a kecskeméti Kodály Zoltán Zenei Gimnáziumot, Budapestre költöztem, és öt évig ott tanultam tovább, bővítve a zenei kapcsolataimat is. Öt év után hazaköltöztem sok zenei formációm örömére, a család és a barátok nagyon vártak vissza. Azonnal felvételt nyertem a Katona József Színház hangmérnök-hangtecnikusi pozíciójára.

Én és az orgona

Van olyan gyermekkori emléked, amelyet szívesen megosztanál velünk?

14 éves lehettem, amikor orgona elé engedtek, ami hatalmas élményt adott. A mai napig hatása alatt vagyok, a kedvenc hangszerem.

Hogyan élted meg a Kodály Iskolában eltöltött éveket? Van olyan kedves tanárod, akire szívesen visszaemlékszel még ma is?

Igazából nem a gimnáziumba szerettem volna felvételizni, hanem a szakközépiskolába, de ez nem így alakult. Nagyon nehezek voltak számomra a reál tárgyak, nem szerettem őket. Magánének tanáraim voltak, és a zongorázás befejezése után orgonát kezdtem el 2 évig tanulni a Kodályban. Nagyon sokat zenéltünk és énekeltünk, orgonáltunk az iskolában, ezekre örömmel gondolok vissza.

Volt olyan is, hogy a tanórák helyett a mi zenénktől üvöltött a hatalmas orgona hangja az iskola koncerttermében… Kedvenc tanáraim az énektanáraim voltak, köztük Hajdú Katalin tanárnő, akinél a magánéneket tanultam.

Mi inspirált a továbbtanulásodnál, hogyan kerültél Budapestre?

A gimnázium utolsó évében már tudtam, mit és hogyan akarok tovább lépni, így egyszerű volt a döntés. Énekelni akartam, és a hangmérnöki tudásomat bővíteni. Felvételt nyertem a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol könnyűzenei énekesnek, énektanárnak tanultam. Ez után sikeresen elvégeztem egy kétéves hangmesteri képzést.

Mesélj a Budapesten töltött éveidről, kérlek!

Budapesten a Kőbányai Zenei Stúdió növendéke voltam, ahol könnyűzenét tanultam énekelni. Kiváló énektanárokhoz kerültem, megnyílt a budapesti nagy zenei élet előttem. Zenekarom alakult, elkezdtem koncertezni, addigra ért be a hangom igazán. Klubok, estek, rendezvények, magán és nagyszínpadi fellépések követték egymást zenekarral, vagy félplaybackben. Számtalan nagy énekest, zenészt megismertem, köztük Gondi Helént, Caramelt, Veres Mónika Nikát…, és még sorolhatnám…

Négy éve tértél haza. Mi történt veled itthon az óta?

Ahogy hazaköltöztem Pestről, azonnal felvettek a színházhoz hangmérnöknek. Itt is sok helyzetben edződtem, komoly munka, előadásokat hangosítottam. Több városban is megfordultam a színházzal, az ottani színházakban adtuk elő a darabokat.

Valóban négy éve már, hogy itthon rontom a levegőt, zenei téren is. Örömmel vette mindenki, hogy újra itthon vagyok, megerősödve, szaktudással gyarapodva. Minden zenészbarátom tele volt kérdéssel. Akik nem nagyon ismerték a pesti zenei életet, azoknak sokat meséltem, és tanítottam, adtam belőle.

Saját stúdiód van. Milyen munkálatokat végeztek itt?

Magánvállalkozóként üzemeltetek egy kis hangstúdiót itt Kecskeméten, ahol kortól, nemtől, zenei képzettségtől és műfajtól függetlenül fordulnak meg nálam emberek, akiknek hangstúdiós szolgáltatásokat nyújtok. Felvétel, keverés, masztering, zenei alap készítése, hangszerelés és dalok írása. Vannak olyan ismerőseim, akiket énekelni tanítok.

Mesélj a fellépéseidről is! Önállóan is, a zenekaroddal együtt is vállalsz fellépéseket.

Fő formációm a Caravan együttes, ami 6 tagból álló élőzenét szolgáltató Party-zenekar. Céges rendezvényeken, bálokon, modern esküvő-partykon játszunk. Közel 10 órányi repertoárunkban a könnyűzene szinte minden műfaja megtalálható: Pop, Rock, Rock’n’Roll, Disco, Latin, magyar slágerek és örökzöldek… Minden, ami egy fergeteges buli megteremtéséhez kell.

Van egy duóm is, ami egy gitár vagy billentyű és ének formációt alkot, kisebb pubba, alkalomra, zenés esthez, szülinapra áll össze, mindössze pár óra zenélésre, akusztikusan feldolgozva a legnagyobb slágereket. Ezen felül számos felkérésnek teszek eleget szólóban, félplaybackkel. Minden évben 100 körüli templomi esküvőn éneklek, népszerűsítve a férfiszoprán énektecnikámat. Caramel vokalistája vagyok, a nagyobb koncertjein én is fellépek. 

Megkérhetnélek, hogy mutasd be a zenekarod tagjait is?

A Caravan együttes tagjai:

ének: Keskeny Márk és Szegszárdy Zsolt
billentyű: Szegszárdy Imre
dob: Nagy Zsolt
gitár: Gál Endre
ütőshangszerek, basszusgitár: Horváth Krisztián

Hogyan élted meg a Megasztárban való részvételt?

Nem volt egyszerű időszak számomra az iskola és egyéb dolgaim mellett még a műsorra is időt szakítani, de örültem, hogy kicsit megfordulhattam a médiában. Azt mindenféleképpen tudni kell, hogy amit a TV előtt ülve lát az ember, az nem teljesen úgy van, sajnos, vannak bizonyos tényezők, amelyek másfelé terelik az ilyesfajta műsorokat.

Milyen álmaid, vágyaid vannak, amelyeket szeretnél valóra váltani?

Fő célom az, hogy Budapestre költözzek egy saját lakásba, és a fővárosban is kialakítsak egy hangstúdiót. Jelenleg ez a legnagyobb cél számomra, és szerencsére jó úton haladok ennek a tervemnek a megvalósításában.

Megkérlek, most szállj fel az „álomvonatra”, amely 10 évre előre szalad veled, és mondd el, hogyan látod ott most magad!

Remélhetőleg Budapesten élem a mindennapjaimat, zenével és szerelemmel körülvéve. Kecskeméten megfordulva minden hétvégén – legalább heti 1-2 napot – itt is szeretnék tevékenykedni.

Nagyon szépen köszönöm ezt a kedves, őszinte beszélgetést. Azt kívánom, hogy minden álmod és vágyad váljon valóra. Jó lenne, ha megtalálnád a számításodat itt, a szülővárosodban is, hiszen nagy szükség van rátok, fiatal, képzett zenei szakemberekre. Dalolj még sokáig nekünk!

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet