Online múzeumi élmények a téli estékre – A Szinyei Merse Pál életművét bemutató nagyszabású kiállítás február 13-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában. 

online muzeumi elmenyek

A magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mesterének művészetét bemutató online múzeumi tárlaton 120 művet láthat a közönség.

A kiállítás Szinyei Merse Pál fő műveit magyar és nemzetközi – elsősorban osztrák, német és francia – kontextusban, az egykorú rokon törekvések és tematikus összefüggések tükrében mutatja be. A tárlaton több mint 20 külföldi festményt – köztük Monet, Sisley, Corot, Courbet remekműveit – is láthatnak az érdeklődők. Nemcsak a Szinyei-életműből mutat be a kiállítás gazdag – számos ritkán látható művet felvonultató – válogatást, hanem Szinyei kultuszával is eddig példátlan részletességgel ismerkedhetnek meg a látogatók.

A kiállításhoz kapcsolódva online múzeumi élményeket ajánl a Nemzeti Galéria a hűvös téli estékre.
  • Január 25-én, kedden 19.00 órától online tárlatvezetést tartanak a kiállításban. A programon az érdeklődők a kiállítás virtuális tereiben vehetnek részt az interaktív tárlatvezetésen. Az online programot követően a résztvevők egy hétre hozzáférést kapnak a virtuális kiállításhoz, és önállóan is bejárhatják a kiállítóteret, közelről megnézhetik a műtárgyakat és elolvashatják a terekben megjelenő tartalmakat.
  • Január 29-én, szombaton 19.00 órától Krasznai Réka művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora tart online előadást Minden szín alfája – A fehér szín Szinyei Merse Pál művészetében címmel. A fehér minden szín alfája: nélkülözhetetlen alapszín a festők palettáján, bár a vásznon gyakran álcázza magát, elbújik, észrevétlen marad. Az előadáson megtudhatjuk, hogyan kap főszerepet Szinyei főbb művein a fehér, ez a „nem-szín” vagy „színtelen (akromatikus) szín”.
  • Február 12-én, szombaton este Bellák Gábor művészettörténész előadásának középpontjában pedig a Majális lesz. A mű az egyik legismertebb magyar festmény. A Majális azonban nemcsak egy pompás tájkép, vagy egy derűs és életörömtől sugárzó zsáner, hanem egy csoportkép is, és tudjuk, hogy ki kicsoda ezen a művön. A hason fekvő Szinyei Merse Pál mellett ott látjuk Heinrich Max festőt, Probstner Máriát, vagy Luzsénszky Zsigmond bárót is. Az ő közös történetüket titkos szerelmek, érdekházasságok, halálos kimenetelű párbajok teszik izgalmassá. Az előadás róluk szól.

Részletes információ a programokról

 

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

 

Hasonló cikkünk:

Komolyzenei és vallási filmekkel bővült a művészeti filmek online kölcsönzője

 

Hozzászólások