Monitor szemüveg – Vegyük számba egy hétköznapi, irodai munkát végző ember napját. Először is felkel, az utolsó szundi után gyorsan megnézi a telefont, hogy mi történt a nagyvilágban, a közösségi portálokon, ellenőrzi az e-maileket. Elautózik a munkahelyére. Ha nem autóval megy, hanem gyalog vagy tömegközlekedéssel, akkor útközben ismét lecsekkolja, hogy mi történt a nagyvilágban, a közösségi portálokon, és ellenőrzi az e-maileket is.

szemuveg

Miután beért a munkahelyére, megbeszéli a kollégákkal, hogy milyen híreket olvastak, majd a közös információcsere után fejest ugrik a munkába. Ez azt jelenti, hogy ott ül több órán át, akár egyszerre több monitor előtt, és jó esetben óránként 10 perc szünetet tart. Emberünk a szünet ideje alatt sem felejt el rápillantani a telefonjára. Vagyis azzal indul a napja, hogy egy aprócska monitort néz, majd egy nagyobbat, és végül, amint kiszabadul a munkahelyéről, ismét a kisebb monitort nézi. Ezen intézi a vásárlásait, beszélget az ismerőseivel, családtagjaival, receptet keres, ajándékötletet keres, játszik, filmet néz, stb..

Otthon, estefelé, a napi rutin elvégzése után jöhet a kikapcsolódás. Sok esetben ez tévénézés, számítógépes/konzolos játékok, lógás a neten, e-book olvasás – hogy csak a legáltalánosabb időtöltéseket vegyük számba. A nap végén sok esetben nehezen alszik el, mert a fizikai fáradtság hiányzik, illetve mert egész nap képernyőkre révedt! Vajon emberünknek megfordul a fejében, hogy a képernyők által kibocsátott kék fény felborítja a melatonin hormon termelését, és ezzel együtt súlyos alvászavarokat is okoz?

Mi is az a kék fény?

Leegyszerüsítve ez a fénynek „egy része”. A fénynek ugyanis csak bizonyos részeit érzékeljük, mely további tartományokra bontható. Ezek egyike a kék fény. Fő forrása pedig a különféle digitális eszközök kijelzője. Aki sok időt tölt ezek előtt, annak előbb-utóbb számolnia kell a kék fény káros hatásaival.

A tünetekről dióhéjban

Ezek a tünetek talán már annyira a mindennapjaink részévé váltAK, hogy fel sem tűnnek. Ha a nap nagy részét kijelzők és monitorok kereszttüzében töltjük, mint a fent említett emberünk, akkor megtapasztalhatjuk, hogy kiszárad, viszket a szemünk, ezért gyakrabban dörzsöljük. Elhomályosulhat a látás, és általános szemfáradtság lesz úrrá rajtunk. Ez még kiegészülhet fej- vagy akár hátfájással is.

Természetesen nem idegen az orvostudomány számára a jelenség (Computer Vision Syndrome – röviden CVS). Mivel a képernyőt figyelve folyamatosan koncentrálunk, ezért jóval ritkábban pislogunk. Ezt annak ellenére sem vesszük észre, hogy ilyenkor az ajánlott pislogási mennyiség töredékét produkáljuk. Ez eredményezi a szemszárazságot, ami akár gyulladáshoz is vezethet. Előzőekben említésre került a melatonin hormon, ami a minőségi alvás egyik alappillére.

Ha mód van rá, az alvás előtti 1-2 órában kerülni kell a monitor, a kijelző használatot! A kék fénytől érzékenyebbek leszünk a mesterséges fényekre is, ezért egy aprócska led is megvétózhatja a nyugodt pihenést. És mindez sajnos csupán a jéghegy csúcsa. Ha rendszeresen rosszul alszol, az „belépő” a napközbeni stresszhez, koncentrációzavarhoz, depresszióhoz, de még a szív- és érrendszeri betegségekhez is. A plusz kilók is elkezdenek előbb-utóbb megjelenni, pusztán azért, mert nem annyit alszol, amennyit kellene!

Van megoldás

A fenti tünetek elkerüléséhez, és egyszerűen a magasabb életminőséghez való eljutáshoz két út vezet. Az egyik, ha kerüljük a kijelzők folyamatos használatát. Nyilván a monitor előtt végzett munka esetében ez nem megoldható, de gondoljunk csak bele, hogy mennyi időt nézegetjük például a telefonunkat vagy egyéb kijelzőket a munkán kívül. Ugye, hogy lenne miből lenyirbálni? Mondjuk alvás előtt papír alapú könyv? Persze a különböző kütyükről a mai világban szinte lehetetlen teljesen lemondani.

Mivel a probléma ismert és rettentő gyakori, természetesen számos gyártó előrukkolt kifejezetten nagy energiájú (tudományos mozaikszóval: HEV) kék fényt szűrő szemüvegek gyártásával.

A Meller dioptriával nem rendelkező szűrőszemüvegei garantálják a nyugodt pihenést akkor is, ha nem tudjuk csökkenteni a kijelzők előtt töltött időt! Sőt! A gyártó nemcsak a minőségi alapanyagok felhasználását és a megbízhatóságot helyezte előtérbe, hanem a külcsínt is, ezért a szemüvegekből különféle színek és modellek között válogathatunk.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások