Kecskemét város 650 éves évfordulója alkalmából a Katona József Megyei Könyvtár zenei rendezvény-sorozatot tartott Lehetne városunk a “magyar Salzburg?!” címmel. Az 5. ilyen jellegű rendezvény alcíme: Zenei intézmények Kecskeméten, melyet a Magyar Kodály Társaság helyi tagcsoportjával közösen szervezett a könyvtár..

A programon megjelent Alföldyné Dobozi Eszter, a Kodály Zoltán Ének-Zenei Iskola igazgatója, Miklósné Faragó Csilla, az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, Dr. Nemes László Norbert, a LFZE Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója, Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője, továbbá Dr. Smuta Attila, a NJE PK Művészeti és Anyanyelvi Nevelési Tanszék képviseletében.

A beszélgetést Jámbor Zsolt ének-zene tanár vezette. Jámbor Zsolt azt a kérdést tette fel a résztvevőknek, hogyan érvényesül Kodály öröksége a város zenei intézményeiben. Alföldyné Dobozi Eszter elmondta, hogy iskolájukban kezdettől fogva nem feltétlenül a művészképzés volt a cél, hanem a zeneszerető, zeneértő ifjúság nevelése. Több sikeres énekkaruk van, a a közelmúltban a néptáncoktatás is beindult iskolájukban.

Szilágyi Áron szólt arról, hogy intézményükben kezdetben a múzeum jelleg dominált, de ma már rengeteg programjuk van. Rohamosan növekszik a nézőik száma, a résztvevők meg is foghatják, kipróbálhatják a hangszereket. Céljaik között szerepel a hangszeres tematikus hetek megalkotása. Minden korosztályhoz szólnak, Hangszerbabusgató című műsorukat 0 éves kortól ajánlják.

Dr. Smuta Attila elmondta, hogy közel 100 éve van pedagógusképzés Kecskeméten. Mindig nagy hangsúlyt helyeztek a zenei oktatásra, több kórusuk is van, ezek rendszeresen adnak műsorokat. Hangsúlyos az ének-zene oktatás a művészeti műveltségterületen belül. Sajnálatos tény, hogy a mai fiatal generáció tagjai nem tudnak szolmizálni, a karra érkezők tudásának színvonala hanyatlik.

Dr. Nemes László Norbert beszélt arról, hogy folyamatosan fejlesztik a képzést, de mára már kinőtték az épületet. Komoly fejlesztések előtt állnak, megkapták a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium épületét, és terveik között szerepel egy modern, 350 fős koncertterem létrehozása oratorikus művek előadására is alkalmas méretű színpaddal. A jelenlegi 30 fős kollégiumot 100 férőhelyesre bővítik, ezáltal lehetőség nyílik arra is, hogy a nemzetközi mellett a hazai zenei nevelés képzőközpontjává is váljon az Intézet.

Miklósné Faragó Csilla szólt arról, hogy közel 500 gyermek tanul zenét intézményükben. Mára már nagyon szűkös a helyük, fontosnak tartják a zeneértő, zeneszerető generációk kinevelését.

Alföldyné Dobozi Eszter Kodály szavaival zárta a beszélgetést: “Legyen a zene mindenkié!”

Reméljük, az ötrészes sorozat eredményeképpen létrejön egy használható, bölcs terv Kecskemét zenei életének fejlesztésére a zenei szakemberek és a városvezetés közös munkája során.

 

Szitásné Nagy Ágnes

Fotók: Fuchs Alfonz

 

Hozzászólások