Polgármesterként a legfontosabb feladata a város pénzügyi helyzetének stabilizálása volt. Fekete István alpolgármester segítségével sikerült a város bevételeit évi 80.00 koronáról 200.000 koronára emelnie.

Új birtokpolitikát vezetett be: a város pusztaszeri birtokait eladta, és Kecskemét környékén vásárolt újabbakat. Új településeket hozott létre: Árpádszállás, Alsómonostor, Hetény, Kadafalva, Szikra. Az egykor falusias jellegű települést valódi várossá változtatta a villanyvezeték, a vízvezeték és a csatorna kiépíttetésével. Kialakíttatta a város ma is méltán népszerű sétányát, a Rákóczi utat.

A város szecessziós képének kialakításában is nagy szerepe volt. Az ő polgármesterségének ideje alatt épült meg az Újkollégium, a Luther-palota és a Cifrapalota. 1906-ban avatták fel Kossuth Lajos szobrot.

Megkezdte Kecskemét és környékének régészeti feltárását, s az előkerült leletekből hozta létre a Városi Múzeumot. Emellett hozzálátott a városi könyvtár, a zenei iskola és a városi mozgóképszínház építtetéséhez is.

1910-ben felsőkereskedelmi iskolát hozott létre a város segítségével, amely ma az ő nevét viseli. Városi tébolyda, siketnéma intézet, számtalan falusi iskola alapítása köthető nevéhez. Polgármestersége idején kezdték el építeni a vasúti pályaudvart, de ennek befejezését már nem érhette meg. 1912-ben szélütés érte, amelyből sikerült még felépülnie, azonban  a legyengült szervezetet újabb agyvérzés érte, amelynek következtében 1913. július 24-én meghalt.

A Kada Elek emlékév előhangversenyén Kada Elek kedvenc hangszere, a tárogató emlékezik a városépítő polgármesterre, hírlapíróra, színműíróra.

Időpont: 2012. november 23. (péntek) 19 óra

Helyszín: Református templom, Kecskemét

Előadók: Gregus Tárogató Kvartett, Kiss Gy. László klarinétművész

Köszöntőt mond: Mák Kornél alpolgármester

A hangversenyen részlet hangzik el Kada Elek: Tárogató című (1909-ben Kecskeméten bemutatott) színművéből. Előadják a Kecskeméti Katona József Színház művészei.

A hangversenyre belépődíj nincs.

Minden zeneszeretőt tisztelettel várnak az est előadói e különleges hangú magyar hangszer Kada Elek emléke előtt tisztelgő hangversenyére!

Weninger Endréné

Hozzászólások