Beültem megnézni a fent említett filmet, mert már annyi mindent lehetett hallani róla. Nos, egy látványorgiába csomagolt tündérmesével van dolgunk, melyet a híres rendezőpáros, Andy és Lana Wachowski (Mátrix trilógia) készített.

 

jupiter2

 

Igazából nem csalódtam, azt kaptam, amire számítottam. Egy felejtős történet és rengeteg képi mondanivaló. A cselekmény annyi, hogy Jupiter (Mila Kunis), egy Chicagoban élő orosz származású lány wc-ket pucol. Jobb életre vágyik szegény, és nem sejti, hogy ő nem más, mint az univerzum egyik nagyhatalmú dinasztiájának sarja, pontosabban ezen dinasztia három örökösének a reinkarnálódott anyja. Éli életét, míg egy napon bérgyilkosokat küldenek rá, de jön a jóképű, hegyes fülű Caine (Channing Tatum), aki egy farkas génjeit is magában hordozó hibrid, s megmenti. És láss csodát a görög sorstragédiákat megszégyenítő testvérintrikák közepette, mert hát a három testvér akarja holtan látni Jupitert. Jupiter szerelmes lesz ebbe az exkatona farkas-fiúba. És minden jó, ha a vége jó.

 

jupiter06

 

Ez a történet dióhéjban elmondva. Egyszer beül az ember és elfelejti. Mégsem emiatt érdemel szót a film, hisz eddig ez amolyan szirupos tündérmese. A rendezőpárosról tudni kell, hogy képregényes körökben mozognak, kedvelik a Japán mangát és animét, így hát nem csoda, hogy egy nagyon aprólékosan kidolgozott és már-már szürreálisan szép látványvilággal van dolgunk. Ez olyan mély benyomást hagy az emberben, hogy még a sekélyes párbeszédeket és a bugyuta mondanivalót is képes feledtetni. Van itt minden: hipermodern űrhajók és gépezetek, melyek egy sci-fi elmaradhatatlan kellékei. Ezeket vegyítik gótikus katedrálisokkal, keleti palotákat imitáló épületekkel. Mindez játszódik számtalan bolygón és mesterséges kolónián.

 

jupiter07

 

Megjelennek buddhista elemek, mint a reinkarnáció, tanúi lehetünk sok ezer gyertya fényében tündöklő szobroknak. Elámulhatunk azon, hogy robotok, félig robot, félig élőlények veszik körül a szereplőket, akik örökké fiatalok maradhatnak egy csodálatos elixírnek köszönhetően, mely a legnagyobb kincs. Ezen elixírt az emberekből vonják ki. Egyetlen palackhoz 100 ember halála tapad. Ők úgy mondják, hogy leszüretelik az embereket más bolygókon. Mert e nem is olyan távoli, ám fiktív korban az emberek más bolygókat is laknak, s nem mások, mint a vágóállatok.

 

jupiter04

 

Nagyon érdekes a három testvér karaktere. Két fiú és egy lány. Persze ők is már többtízezer évesek. Olyanok, mint az olümposzi istenek. Egymás ellen küzdenek Jupiter örökségéért. Az egyikük feleségül kéri Jupitert, hogy azután eltegye láb alól, s magának kaparintsa az örökséget. A másik bérgyilkost küld rá. Míg a lánytestvér ravasz fondorlatokkal próbál a lelkére beszélni.

Ezek a motívumok jól kifejezik a gátlástalanság és az intrika világát, melyek a valóságban is jellemezték akár a görögök isteneit, akár az uralkodóházakat mind az európai, mind más kultúrkörökben. Hiszen ki ne hallott volna már a véres angol királydrámákról, vagy egy-egy keleti uralkodóról, aki megölette öccsét vagy bátyját, hogy övé legyen a trón? Jó ízelítőt kapunk a bürokráciáról is, mely a birodalmat jellemzi. Ez egyértelműen korunk túlkomplikált ügymeneteinek állít görbe tükröt. Paródia kíván lenni, ahol a konfliktust végül a korrupció oldja meg.

 

jupiter8

 

A film számtalan más filmből merít, ugyanakkor van benne tagadhatatlanul valami egyedi. Ez köszönhető részben annak, hogy a testvérpár maga alkotta meg a szkriptekben a látványvilágot. Erre az egyre biztosan nem lehet senkinek sem panasza. Nagyon kidolgozott és összeszedett koncepció mentén halad. Az akciójelenetek is szépen megkoreografáltak, látványosak, mai szóhasználattal élve ütősek. A fegyverek a jövő világát idézik. A jövő és a múlt keveredése meglehetősen vegyes érzelmeket kelt, de tökéletes egyensúlyban van.

Ez egy űropera a javából, mese felnőtteknek és kicsiknek a szerelemről, a gonoszságról és arról, hogy végül minden jóra fordul. Ajánlani tudom a filmet mindenkinek, ha másért nem is, azért, hogy egy jó 150 perc erejéig kicsit kizökkenjen a mindennapi taposómalomból, és rácsodálkozzon az élet meglehetősen naiv felfogására.

-G.L-