A Kecskeméti Cicamentők posztjait a Facebook-on már régóta figyelemmel kísérem, hiszen nagyon szeretem a cicókat, nekünk is van kettő. De a szívem mindig összefacsarodik, ha gazdátlan, elveszett vagy kóbor állatkákról hallok. Ezért csodálom azokat, akik segítenek rajtuk, és kíváncsi is vagyok, hogy kik rejtőznek a kecskeméti cicamentők álarca alatt.

László Ágnessel, a Környezetünk Állataiért Alapítvány elnökével beszélgetünk. Mikor és hogyan jött létre az alapítvány? A nevéből ítélve nem csak „cica csoport” működik benne.

Maga az alapítvány több mint húsz éves. A jelenlegi, facebook csoportként indult cicamentő csapat hét éve működik, a második évtől az alapítvány keretein belül. Az alapítvány fő tevékenysége évenkénti lakossági ivartalanítási akció szervezése, az idei például február 18-án kezdődik és március 3-ig tart, erre fordítjuk a nekünk felajánlott adó 1%-ot. Az akció nem korlátozódik csupán cicákra, bármilyen társállattal igénybe lehet venni. A rendelkezésünkre álló felajánlott befogadóhely mennyiségétől függ, hogy milyen és mennyi állatot tudunk vállalni, a befogadásra jelenleg cicás önkénteseink vannak.

Hányan vagytok, és milyen feladataitok vannak?

Az alapítvány hivatalos tagsága jelenleg négy fő, de van összesen 6-7 olyan ember, akikkel évek óta együtt dolgozunk. Plusz változó létszámban kb. ugyanennyi ideiglenes befogadó, és persze rengeteg jó szándékú állatbarát, aki segít, ahol tud. Mindannyian önkéntesen vállalunk feladatokat. Kóbor cicákat csapdázunk be ivartalanításra, sérülteket viszünk orvoshoz, utcán született vagy kidobott kiscicákat nevelünk fel, és adunk örökbe.

Van egy külön munkacsoportotok. Ők azok, akik a tényleges munkát végzik? Hazaviszik saját otthonaikba a cicákat? Vagy vannak egyéb ideiglenes befogadók is?

A munkacsoportunk a tényleges munkában résztvevők saját belső csoportja a napi dolgok megbeszélésére. Az ideiglenes befogadók többsége is csoporttag, plusz az alapítvány vezetése, a fuvarosok, szervezők, mindenki, aki nem alkalmi szinten vesz részt a működésben. A cicák elhelyezését a befogadók a saját otthonaikban vállalják, hiszen menhellyel nem rendelkezünk. Ideiglenes befogadókat folyamatosan keresünk.

Mit kell tennie annak, aki örökbe szeretne fogadni egy cicust?

Válassza ki a cicát a Facebook oldalon lévő mappák képei közül, és írjon nekünk üzenetet, minden mást személyre szabottan beszélünk meg. Az örökbeadási szerződésben kell vállalni a cica ellátását, és az általános orvosi költségeinkhez (parazitamentesítés, oltás, FIV-FeLV teszt, ivartalanítás) kérünk kb 50%-os hozzájárulást.

Buzgó kecskeméti lakosok gyakran bejelentkeznek hozzátok, hogy találtak egy elveszett vagy kóbor macskát. Ilyenkor hogyan tudtok segíteni?

Talált cicának szívesen segítünk keresni az eredeti vagy új gazdiját, szükség esetén az orvosi ellátásában is segítünk. A kóbor cicák viszont többségében elvadulva, az emberi érintést nem ismerve nőttek fel, gazdához juttatni nem lehet őket, értük annyit tudunk tenni, hogy a továbbszaporodásukat meggátoljuk. Kóbor macskák olyan helyeken élnek, ahol rendszeresen etetik őket, sok helyen még kis kuckót is készítettek nekik, tehát az ellátásuk tulajdonképpen, ha messze nem is ideálisan, de megoldott. A fő probléma az évi kétszer-háromszor születő több alomnyi kismacska, akik a rossz körülmények és elégtelen táplálkozás miatt nagy többségükben elpusztulnak elválasztás előtt. A kóbor cicákat be tudjuk fogni ivartalanításra, a már megszületett, de még kézhez szoktatható korú kicsiket pedig igyekszünk átmenetileg elhelyezni, és később saját gazdihoz segíteni.

A lakosság hogyan tudna segíteni nektek a missziótokban? Alapítvány lévén fogadhatjátok az adó 1%-át. Ezt az idén is örömmel veszitek, hiszen itt az adóbevallás ideje. Egyéb módon?

Országszerte tömve vannak a menhelyek, a gyepmesteri telepekről nem is beszélve. Olyan, mintha teáskanállal próbálnánk kimerni az óceánt. Ivartalaníttassa mindenki a saját macskáját, kutyáját, ha nincsenek vele tenyésztési céljai. Ez lenne a legfontosabb. Ezrével születnek és halnak meg minden évben a senkinek sem kellő kismacskák és kiskutyák mindenhol, akiknek csak akkor lesz esélye megérni az első szülinapjukat, ha nem kell versenyezniük az egyre kevesebb megfelelő gazdiért a házaknál bőségesen született, megtartani azonban nem kívánt kölykökkel.

Nagyon örülünk ideiglenes befogadóknak, hasznát vesszük jó minőségű száraztápnak, tejpótló tápszernek, illetve facebookon szervezett támogatói klubunk tagjaként havi minimum 500,- Ft-os rendszeres támogatással segíthetik védenceink alapellátását, ahová folyamatosan töltjük fel valamennyi számlánkat is, hogy lássák, mire költjük a pénzüket.

Missziót említettem, mert a ti tevékenységetek valóban az. Mindegyikőtöknek van saját munkája, családja, és e mellett végzitek a cicamentő szolgálatot. 

A magánéletünket legtöbben igyekszünk távol tartani az állatmentéstől, ezért erről nem szeretnék részletesen beszélni.

Neked van saját háziállatod? Honnan ered a cicák szeretete, és milyen más állatok kedvesek a számodra?

Jelenleg két kutyám és persze cicáim vannak. A cicákat gyerekkorom óta kedvelem, szerintem az tetszett meg bennük, hogy meg kell dolgozni a bizalmukért. A legtöbb állat kedves a számomra.

Köszönöm az interjút! A Montázsmagazin a továbbiakban is szívesen közöl cikkeket, felhívásokat, ha igényetek van rá. Más módon is, de médiatámogatóként is mellettetek állunk.

Képek forrása: a Kecskeméti Cicamentők facebook oldala. A képeken gazdira váró cicusokat lehet látni. Ha valakinek megtetszik valamelyik, már lehet is jelezni a Cicamentők felé. 

 

Weninger Erzsébet

 

 

Hozzászólások