A JÓ Jótékonysági Aukció szervezői nyíltan bevallják, hogy ők sem tudnak sokkal többet erről a létállapotról. De azt tudják, hogy tenniük kell valamit ezekért a gyerekekért, fiatalokért, szülőkért. Hiszik, hogy ők is az életre lettek híva, hiszik, hogy velük is történhetnek apró, hétköznapi csodák. Olyan például, mint amilyennek a szervezők ezt az aukciót szánják. 2013. december 8-án, vasárnap, 16 órakor Kecskeméten, a Rákóczi út 32-34. szám alatti Kecske Bárszínházban.

Hogy mi táplálja ezt a hitüket? Mindaz a jó szándék, segítőkészség, amit a szervezés során eddig is tapasztaltak. Azok az önzetlen felajánlások, amelyeket a megkeresett művészek tettek. Olyan nevek adtak első szóra, térítésmentesen alkotásokat árverezésre, mint Orosz István, Ulrich Gábor, Szappanos István, A. Varga Imre, Bruncsák András, Gyenes Péter, Damó István, Bazán Vladimir, Ugray Zsuzsa, Pócs Judit, Horváth Mari, Gintner Csilla vagy Jager Margit. A felsorolás koránt sem teljes, de látható: van Kossuth-, Munkácsy- és Balázs Béla-díjas is a kínálatban, ugyanakkor megtalálható a képek között Stephen Wilshire, a világhírű autista művész, az „emberi fényképezőgép” alkotása is.

Ugyancsak táplálja a szervezők hitét az a több mint 300 kedvelés is, amit az esemény facebook oldala (https://www.facebook.com/JotekonysagiAukcio) eddig kapott, illetve azok a cégek is, amelyek méltónak találták a rendezvényt támogatásukra (Hírös-Sport Nonprofit Kft, PRINT 2000 Kft, Kovács Képkeret). De a legjobban az esemény mottója erősíti a hitet: mert jót tenni jó! Aki ugyanis vásárol a műalkotások közül, jót tesz magának, hiszen színvonalas műtárggyal gazdagodhat kedvező áron, jót tesz a kedvezményezett Autizmus Centrumnak, amely a teljes bevételt megkapja, de mindenekelőtt jót tesz az érintett gyerekeknek, fiataloknak és szülőknek, hiszen az ő jövőjük könnyebbé tételét segíti ezzel.

Kása Levente (üdítős flakonok felhasználásával készült mozaik)

Az aukción módot kívánunk nyújtani arra is, hogy bemutatkozhassanak a kecskeméti Autizmus Centrum növendékei is alkotásaikkal, műveikkel. Az alkotás az ő esetükben még többet jelent, mint nálunk, úgynevezett épeknél: az önkifejezés és a hasznosság élményét adja meg számukra, megtapasztalhatják a művészi tevékenység által saját kibővült lehetőségeiket és értékteremtő képességüket.

Pintér Janó (6 éves) munkája

Zárásul egy idézet Jim Sinclair, autizmussal élő írótól: „Ha valaki autista, az nem azt jelenti, hogy nem ember. Azt azonban jelenti, hogy idegen. Azt jelenti, hogy ami mások számára normális, az az én számomra nem normális, és ami az én számomra normális, az mások számára nem normális. Bizonyos szempontból borzasztóan hiányosan vagyok felszerelkezve a világban való túléléshez, úgy, mint egy földönkívüli, aki tájékozódási útmutató nélkül itt rekedt. Személyiségem azonban érintetlen. Énem sértetlen. Értékesnek és értelmesnek tartom az életet, és nem szeretném, ha kigyógyítanának abból, hogy önmagam legyek.”

Ha valaki egyetért a fentiekkel, kérjük, támogassa a kezdeményezést! További részletek a facebook oldalon, illetve a 30-380-3466-os telefonszámon. Köszönjük!

Libor Zoltán

2013. november 20.

Hozzászólások