Az idei év kerek évszám a Keceli Virágkiállítás életében. Központi témája a “Születésnap” volt. A város önkormányzata és intézményei szervezésében idén 30. alkalommal került megrendezésre a FLORA Virágfesztivál Kecelen, és XIV. éve a Keceli Országos Fazekas Kiállítás. December első hétvégéjén a háromnapos esemény-sorozat az országból több ezer érdeklődőt vonzott.

Az idei, “Születésnap” mottóval megnyíló virágkiállításon a rendezvény látogatóit Haszilló Ferenc, Kecel Város polgármestere köszöntötte, a rendezvényt Bányai Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg. A csodálatos virágok látványa gyönyörködtető a szemnek, megnyugtató a léleknek, tavaszt hozott a télbe. A kiállítás 30. évfordulójának tiszteletére a változatos programok között városunkba látogatott Veres Mónika énekesnő, akit tiniként ”Nika” néven ismerhetett meg az ország. Talán sokan emlékeznek a Papa, ne félts! címmel megjelent egyik nagy slágerére.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő

A varázslatos kompozíciók idézik vissza az elmúlt évtizedek kiállításait, amely minden évben kiegészül Gombás Attila virágkötészeti bemutatójával. Nem egyetlen művészeti érték jelent meg a kiállításon, a kiállítás elemei között szerepelt a FLORA Ifjúsági Kötészeti Verseny, kiskertépítés, virág- és karácsonyi vásár, borkóstoló, tökfaragás, dutrabemutató.

Szemerédi Endre szerint:

„Ötletek kellenek, utána esetleg megnézni mások munkáját, javítani vagy éppen felfordítani, a feje tetejére állítani, és akkor egy más irányból támadni és bízni a szerencsébe’ is.”

Az esemény mellé társrendezvényként 14. alkalommal várta látogatóit a Keceli Országos Fazekas Kiállítás. Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket.

A kézművesség a kézműves mesterségek, szakmák gyűjtőneve. Ebben a kategóriában megtalálható minden olyan kreatív kézműves terület, amelynek alkotásai színesítik a tárgyak motívumvilágát. Közel 30 fazekasmester hozta el keze munkáit. Így Kovács László kalocsai fazekasmester is, aki régi álmát váltotta valóra, amikor 2002-ben hagyományt teremtett a Népművészet Mesterei találkozóból, melynek lényege a szakmaiság.

A fazekas tevékenység számos munkaigényes mozzanatból áll, a magas tűzön égetett tárgyak (ajándéktárgyak) egyedi jellegük miatt értékes emlékek maradhatnak a múltból. A minden évben ajándékozott (közel 250) elkészült alkotásból a könyvtár munkatársai Kozák Éva és Kovács László fazekasok elképzelése alapján nyitottak egy kiállítótermet, amely az intézmény nyitva tartása alatt folyamatosan látogatható. A kulturális intézmény emeleti aulájában a keceli lakosok együttműködésével felvételt nyert 31 érték bemutatásával megnyílt a keceli Érték-tár Tárlat.

Több tárlat között szerepelt a Városi Könyvtár és Művelődési Ház kiállítótermében Györfi Sándor szobrászművész kiállítása is. A művész 1951. május 28-án Karcagon született, képzőművészeti tanulmányait Budapesten végezte. A főiskola elvégzése után ismét visszatért Karcagra, majd 1979-ben a várostól ösztöndíjat, öntőműhelyt és műtermet kapott. A “A ménesek emlékére” című első karcagi köztéri szobrát 1980-ban állította fel. Alkotásaiban megjelennek történelmi személyek, többek között Damjanich János portréja, Szabolcs vezér szobra, és ő készítette az ópusztaszeri történelmi panteonba IV. Kun László király bronz mellszobrát is. A szobrászat eszközeiben ősi technikákat alkalmaz, az anyag megmunkálása nagy fizikai erőnlétet igényel, minden munkáján kézművesként dolgozik. A felhasznált anyagot saját maga teremti elő, és ettől alkotásainak az eszmei értéke is sokkal nagyobb. Szülővárosában 12 köztéri szobra áll!

A kiállítást Imre Károly, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet nyugalmazott igazgatója nyitotta meg. A Tüskös zenekar kíséretében Kósa Gabriella Kata kalotaszegi dalokat énekelt. A könyvtári kávézóban az 1964-ig visszavezethető ASTRON óragyártó cég mutatta be az időmérés eszközeit, az óravilág különlegességeit. A sportcsarnokban a folyamatos programsorozatban megjelent Szabó György, a sokak által Gyuri bácsiként ismert bükki füvesember, akinek szenvedélye hivatássá vált. Az ősi tudással rendelkező Gyuri bácsi a környezetünkben termő gyógynövényeket és azok hatásait előadásában ismertette, és adta tovább az egészség megőrzéseként.

A család múltját és történetét lánya, Szabó-Lopes Zsuzsanna így fogalmazta meg:

„Amióta mellette vagyok, azóta egyre jobban látom, milyen nagy szüksége van a világnak a gyógyfüves tudásra, és arra, hogy ez a tudás ne vesszen el.”

A mérnökből lett dísztök- és kukoricanemesítő akasztói Kalmár Benedek mutatta be termékeit. Hetvenegyféle tökfajtát ismerhetünk meg gazdaságában. Mint elmondta, a tököt nemcsak faragni lehet, hanem festeni is. Tökdíszeket a kertbe, a teraszra, de persze a lakásba is készíthetünk.

A virágok illata és az ételek íze gazdagítják életünket!

Talán egyetértenek velem az olvasók abban, hogy a gasztronómia egy időutazás: az őskori ember konyhájánál kezdődött, és beépült a népek konyhájába és étkezési szokásai közé. A virágkompozíciók között Boda Zsuzsa ehető virágos desszertkóstolót tartott, saját kerti rózsáit felhasználva kínálta az idelátogató vendégeket. Csodaszép virágok, csak tudni kell, hogy mikor hogyan használjuk fel! Készíthetünk belőlük dzsemet, zselét, lekvárt, szörpöt, amelyet felhasználhatunk süteményekbe, krémekbe, habokba is.

Halmos Mónika, az ehető virágok szakértője is részt vett a rendezvényen, aki már nem először járt Kecelen. 1999-ben jelent meg az ehető virágokról szóló első műve, a „Varázslatos virágízek”, amely ismertséget hozott életébe. Majd 2011-ben létrehozta a Rózsakunyhó Alkotóműhelyt, ahol a gondolatok életre kelnek. Saját fotóstúdiójukban ételfotózással, szakácskönyvek készítésével foglalkoznak. Televíziós szereplések, ismeretterjesztő előadások keretében, kérdésekre válaszolva az érdeklődők megismerhették az ehető virágszirmok felhasználási módját.

Halmos Monika, az ehető virágok szakértője

Három napra ismét megnyílt a Keceli Ízek Utcája. A helyi termelők saját készítésű termékeikkel várták a Kecelre érkező vendégeket. A programsorozat vasárnapi záróakkordjaként felvágták a születésnapi tortát!

A rendezvény védnökei:
• Bányai Gábor országgyűlési képviselő,
• Pintér Csaba, a Pintér Művek tulajdonosa,
• Noske Róbert dísznövénykertész,
• Szabó György, a bükki füvesember,
• Téglás András, a TG.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és
Kollégium alapítója, címzetes igazgatója.

A 30. FLORA Virágfesztivál a születésnap jegyében telt el. Müller Péter szavaival:

„Nem igaz, hogy a szeretet olyan, mint a magányos virág illata, és akkor is árad, ha nem jár arra senki. Nem! A virág azért illatozik, mert vár valakit!”

 

A további képek ITT megtekinthetőek! Kattintsunk rá és gyönyörködjünk bennük! 

 

Herczegné Ősz Erzsébet

 

 

Hozzászólások