A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2014. január 22-én este Budapesten, a Nemzeti Színházban Bak Lajos különleges díjat vehetett át az intézménye számára. Kérem, mesélje el, mi volt ez az elismerés.

Három évvel ezelőtt a minisztérium alapított egy címet és egy díjat, amely az Európai Unióban szokásos minősítési rendszerhez kapcsolódik, és annak elemeit vette át. A lényege az volt, hogy azok az intézmények, amelyek pályáznak erre a címre, egy teljes körű átvilágításon esnek át. Először egy pályázatot kellett készítenünk. Gyakorlatilag 12 területe van a közművelődésnek, hiszen nagyon sokszínű a munkánk. Tehát 12 területre lehetett volna pályázni, mi ebből tízben meg is kaptuk a Minősített Közművelődési Intézmény Címet. Előbb készítettünk egy önértékelést, fölmértük a saját magunk által végzett munkát, milyen a kapcsolatrendszerünk a közönséggel és a partnereinkkel, milyen minőségű programokat, táborokat szervezünk, milyen a vezetés, mennyire nyitott, mennyire demokratikus stb. Ez a felmérés kiterjedt az intézmény teljes keresztmetszetére. Ezt a pályázatot benyújtottuk, majd egy háromfős szakértői testület érkezett és a helyszínen ellenőrizte a működésünket, pontozta a munkánkat. Ennek alapján ítélte meg egy harmadik grémium nekünk ezt a Minősített Közművelődési Intézmény Címet.

Milyen volt az est hangulata? Hogy érezte magát a Nemzeti Színházban?

Ó, nagyszerűen, nagyon jó volt. Miután a szokásos protokolláris ceremónia lezajlott, egy nagyszabású gálaműsorra került sor a kitüntettek tiszteletére. A nemzeti művészeti műhelyek, színházak mutattak be egy-egy produkciót, előtte egy kis fogadáson vettünk részt. Nagyon jól éreztük magunkat.

Egyetért-e azzal, ahogyan Balog Zoltán miniszter úr fogalmazott, hogy nincsen gazdasági felemelkedés a kultúra ápolása és erősítése nélkül?

Teljes mértékben. Úgy gondolom, hogy a kultúra és az oktatás nélkül nincs gazdasági és társadalmi fölemelkedés, ezt tudjuk a reformkor óta. A gazdasági alapok mindig a kultúrában és az oktatásban gyökereznek. Éppen ezért fontosak az ilyen díjak és címek is, hiszen aki betér hozzánk, és meglátja ezt a tanúsítványt az intézmény falán, az biztos lehet benne, hogy minőségi kultúrával találkozik, minőségi kiszolgálást kap, és jól fogja érezni magát a házban.

A hely szelleme nagyon szép!

Szintén Balog Zoltán említette azt a gondolatot, hogy a hely szelleme a kulturális életen keresztül tehető magunkévá. Milyennek látja Kecskemét városának kulturális életét, szellemiségét?

Kecskemét a kultúra városa, ezt a címet már kb. hat évvel ezelőtt elnyerte a város. Kecskemét egyébként híres egész Magyarországon a kultúrájáról, a szellemiségéről. Nem véletlenül, hiszen rajtunk kívül nagyon sok magas színvonalú intézmény van. Például a Katona József Megyei Könyvtár is ez alkalommal vehette át a Minősített Könyvtár Címet. Tehát nagyon sok olyan nemzetközi vagy országos hírű intézménnyel rendelkezik a város, amely példa értékű lehet az ország többi települése részére. Egyrészt nagyon sokan jönnek hozzánk tapasztalatokat szerezni, másrészt pedig az ideérkező vendégek elsősorban a város kultúrájára kíváncsiak. Nagyon szépen fejlődik a városunk gazdaságilag is, de elsősorban ez jellemző ránk: tolerancia, kultúra és a város szellemisége. Ez mindenhol meghatározó. Ha valahol nem érzi magát jól az ember, nincs kisugárzása a településnek, oda nem szívesen megy a tőke sem. Utólag tudtuk meg, hogy mielőtt betelepült a Mercédesz gyár Kecskemétre, ilyen szempontból is meg akartak bennünket ismerni. Nálunk is jártak a német vendégek, fölmérték Kecskemétet, és az egyik érv, ami mellettünk szólt, az a város szellemisége volt.
Mi nagyon büszkék vagyunk erre. Sokfelé járunk, nagyon sok helyszínen megfordulunk konferenciákon és egyéb programokon, és bárhová megyünk, mindenütt nagyon dicsérik a városunkat, hogy nem csak szép, de gazdag kulturális élettel is rendelkezik.

Egy kiállítás megnyitóján

Ennek nagyon örülök, mert magam is szeretek rendezvényekre járni, de idő hiányában nem jutok el mindegyikre, ahová szeretnék. Túl nagy a kínálat.

Ez így van, túlkínálat van a városban, de ez így jó. Tőlem is gyakran kérdezik, hogy nem zavar-e a konkurencia a programok terén. Rengeteg intézmény, szervezet foglalkozik már programok szervezésével. A konkurenciát nem ellenségnek tekintjük, hanem átgondoljuk, hogy ő mitől jó, és levonjuk a következtetést. Ez a marketing egyik alapelve.

Ezért is kapunk ilyen díjat, ezzel ismerik el a gondolkodásmódunkat. És az a jó, ha a közönség tényleg választhat: eldöntheti, hogy ide jöjjön színházba vagy a Katona József Színházba, itt nézzen-e filmet a filmklubban vagy a Malom Moziban. Legyen egy kínálat, egy paletta,minél színesebb a kulturális élet, annál jobban érzik magukat az emberek.

Úgy gondolom, van bőven tennivalója a munkatársainak, nagyon élénk életet él az intézmény. Ha bejön ide valaki, állandó nyüzsgést láthat, mindig zajlik valamilyen program. Én magam is gyakran itt adok találkozót ismerőseimnek. Azt is mondhatnánk, hogy bizonyos szempontból ez a város szíve-lelke. Sokan otthonuknak érzik az intézményt.

Köszönjük a dicséretet mindenképpen. Ez tényleg így van. Az elmúlt évben több mint 4000 esemény zajlott le az épületben, nagyon sok program volt, és több mint egy millió ember vett részt különböző programjainkban. A közművelődésnek egyébként a felszíne az, ami igazán, látszik: a nagy rendezvények, a színházak, a koncertek, a kiállítások. Az igazi komoly munka mindig a felszín alatt zajlik:a civil szférában, a kis közösségekben, a Kecskemét Táncegyüttesben, az itt tanuló gyerekeknél, igazán ezek adják ki a nagy számot. Több mint harminc közössége van a háznak, a bélyeggyűjtéstől a gombászaton, a dísznövényklubon át sokfajta csoport otthonra talál itt. Ők is nagyon szeretnek ide járni. Rengetegen keresnek meg bennünket, hogy szeretnének hozzánk tartozni, de el kell, hogy utasítsuk őket, mert nincs elég helyünk. Pedig ezek a klubok, baráti körök is nagyon értékes munkát végeznének.

Még Buda Ferenc költő is ropja a táncot a fiatalokkal!

Nagyon jó, központi helyen fekszik az épület, és örülök, hogy jelentős része felújításra került. Bár ez az épület nem ekkora igénybevételre volt tervezve 35 évvel ezelőtt, de ehhez hozzátartozik, hogy mi is vigyázunk rá és a berendezésre, hogy aki ide bejön, az jól érezze magát. Hiszen egy lepukkant házban nem szívesen ücsörögnének az emberek.

Nagyon szépen megújult az épület, jó érzés benne lenni. Viszont az egyik oldalon pereg a vakolat, a járdán nem tanácsos járni. Gondolom, ennek rendbe tétele csupán pénz kérdése.

A színháztermünk 35 éves, és az idő múlásának a nyomai már fellelhetők: kopottak a székek, a szőnyeg. A technikai berendezés elavult, ez nem ilyen nagy igénybevételre készült. Mindez a felújítás komoly pénzt jelent, reméljük, hogy az önkormányzat segítségével nyerünk egy kis pályázati pénzt a felújításhoz.

Ha már a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ működését követendő példának állították az ország művelődési intézményei elé, miben szeretnének példát mutatni, mi a titkuk, miben szeretnének még fejlődni?

Titok nincs benne, talán annyi, hogy nagyon jó a kollektíva, összetartó és jól képzett a csapat. Mindenki szívügyének, hivatásának tekinti a munkáját. Ezt érzik azok is, akik betérnek hozzánk, ezért érzik jól magukat.

Terveink? Abban az esetben, ha sikerülne a felújítás, átépítés, még magasabb szinten tudnánk dolgozni. Az biztos, hogy ezen a díjon felbuzdulva jövőre indulunk a Minőség Díjért, ami a legmagasabb kategória az országban, és az már európai szintű elismerésnek is számít. Amiben csak lehet, megpróbálunk fejlődni és kiszolgálni a közönségünket. Úgy látjuk, hogy erősítenünk kell a reklám-marketing tevékenységünket is, bár eddig is erős volt. És köszönjük a sajtó támogatását. Igazából most az anyagi forrásaink azok, amelyek korlátot szabnak.

A csapat

Bizonyára vannak közéleti feladatai, szerepvállalásai is a városban.

Ez a munkámmal együtt jár, a házat menedzselni kell, ott kell lennem egy csomó eseményen, részt kell, hogy vegyek a kulturális közéletben. Egy csomó szakmai szervezetnek a tagjai vagyunk, ott is vannak funkcióim: a Magyar Népművelők Egyesületében elnökségi tag vagyok, a Magyar Fesztiválszövetségben felügyelőbizottsági tag, aztán kulturális minisztériumi szakértő vagyok, igazgatói pályázatokat bírálok el az ország minden részén. De ez jó is, mert ennek következtében van egy kis rálátásom az ország művelődési, kulturális életére.

Van-e szabadideje, s ha van, hogyan tölti? A hosszú, átdolgozott nap után ki várja otthon?

A párom vár otthon és egy kiskutya, aki most már családtag. Szusza, egy kis beagle, nagy csibész. Rengeteg időt igényel, nagyon nagy a mozgásigénye. Szeretek horgászni, a szabadságunkat vízparton szoktuk tölteni a párommal.

Összegzésként, zárszóként van-e az olvasók felé üzenete?

Annak ellenére, hogy egy ilyen komoly átvilágításon ment keresztül az intézmény, minden javaslatot, jobbító megjegyzést, akár a legkisebb ötletet is szívesen vesszük. Az számít, hogy aki betér hozzánk, az jól érezze magát.

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének nevében is köszönöm, hogy az intézmény befogadta a rendezvényeinket.

Ó, örök helyük van itt, hiszen ez az egyik legrégebbi csoport. Most ünneplik a 25 éves fennállásukat.

Köszönöm az interjút, és további sikeres munkát kívánok!

Weninger Endréné Erzsébet

2014. január 27.

Hozzászólások