Bedő Istvánné Manó Évával, a II. Nemzetközi Vertcsipke Fesztivál lelkével, kitalálójával és első számú megvalósítójával beszélgettem. A szervezők 2014. augusztus 21-24 között Kecskeméten, a Tudomány és Technika Házában várták a csipkekészítés iránt érdeklődőket.

Évike, milyen előzményei vannak az idei fesztiválnak?

2012 augusztusában rendeztük meg először, és igen nagy sikert aratott a kecskemétiek körében. Természetes volt, hogy az első sikerein felbuzdulva megrendezzük a másodikat is. Igyekszem mindig új résztvevőket is hívni, valami újat bemutatni. Ahány nemzet, annyi csipkefajta létezik. Az évszázadok során minden nemzet kialakította a maga csipkefajtáját. Láthatunk itt különböző felhasználási tárgyakat, asztalterítőket, futókat, ruhákat, ruha kiegészítőket, ékszereket. Ezeket mindenki a saját kialakult minta- és motívumvilága segítségével álmodta meg.

Rendkívül izgalmas és szép látvány a gyönyörű ruhák, blúzok kiállítása. Bármelyiket öröm lenne viselni!

Igen, ezekkel is bővült a kiállítás kincsestára. 22-én este volt egy divatbemutató, melynek a cseh kolléganők voltak az irányítói, mozgatói. Aki betért hozzánk és részt vett rajta, egy csodás élménnyel gazdagabban távozott. Esetleg a saját öltözködésében is tudja ezeket a finom megoldásokat alkalmazni.

Bedő Istvánné Manó Éva

Két évvel ezelőtt meghirdetted, hogy aki szeretne csipkeverést tanulni, azt ingyen megtanítod rá. Voltak-e jelentkezők erre a nagylelkű ajánlatra?

Akkor még csak egy-két felnőtt tanítványom volt, azóta tíz főre emelkedett a létszámuk. Olyan hatalmasat fejlődött a hölgyek csipkeverő tudása, hogy saját munkáikból egy teljes konyhát be tudtak rendezni. Ezzel is bemutathatjuk, hogy mennyi mindenre lehet még használni a csipkét. Közben tanítottam a Ward Mária Kollégiumban is, de azok a lányok már nincsenek, kirepültek az iskolából. A régi csapatból három tanítványom maradt. Egyikőjük Gellér Blanka, aki rendkívül ügyes. Nemrégiben Ausztráliában egy nemzetközi vertcsipke fesztiválon kimagasló kitüntetésben részesült.

Gellér Blanka, a fiatal tehetség

Mindenkivel te foglalkozol? Hogy tudsz ennyi időt szakítani rá a saját tennivalóid mellett?

Egyre jobban érzem, hogy én magam nem tudok mindenkivel foglalkozni. A korábbi tanítványaimmal már 4-5 éve tanulunk együtt, elsajátították a szakma csínját-bínját. Úgy gondolom, le tudnák venni a tanítás terhét a vállamról, és az újabb jelentkezőket, a kezdőket megpróbálhatnák tanítani. Ez lesz a következő feladatunk.

Neked mit jelent a csipkeverés, csipkekészítés?

Ha valaki a csipkére gondol, a lelki szemei előtt valami könnyű, finom, puha, különleges, légies szépség jelenik meg. Az első fesztivál mottójául a következőt fogalmaztam meg: A csipke szeretete szebbé teszi a világot. A csipke készítése, de még inkább a viselete sokkal nőiesebbé teszi a hölgyek öltözködését, finomabbá változtatja lelküket és viselkedésüket is.

Bedőné Éva munkáiból

Honnan, melyik országokból érkeztek az idei vendégek?

Öt ország képviseltette magát a fesztiválon: Ausztria, Csehország Lengyelország, Oroszország, Szlovákia és Magyarország. A német hölgynek vissza kellett fordulnia, mert baleset érte, a francia résztvevőnk pedig megbetegedett. Louise Senécal, a Nemzetközi Csipke Világszövetség elnök asszonya pedig Kanadában él, viszont két héttel ezelőtt részt vett Ausztráliában a Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon, és nem kívánhattam el tőle, hogy most miattunk átutazza a fél világot. Azt írta nekem biztatásul: „Tudod, Éva, amit te rendezel, az úgyis jól sikerül!”

Milyen nyelven kommunikáltok?

Természetesen angolul.

Az egész rendezvényt te szervezted. Kinek a támogatásával, kik voltak a segítőid?

A város vezetése mellém állt, segített a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület és a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület is. Köszönöm minden kedves segítőnek, barátnak, ismerősnek a pozitív hozzáállását, legfőképpen a férjemnek, aki velem együtt nagyon sokat dolgozott a fesztivál megvalósításán.

Mikor lesz legközelebb vertcsipke fesztivál Kecskeméten?

Hagyományt teremtettünk, kétévente találkozunk ezentúl is. A legközelebbi fesztiválunk két év múlva, 2016-ban lesz. Reméljük, azt is ilyen sikeressé tudjuk varázsolni, mint az első kettőt.


Ha valaki érdeklődik a csipkekészítés iránt, a következő elérhetőségeken találja meg Bedő Istvánné Évikét:

6000 Kecskemét, Énekes u. 126. E-mail: bedomano@fibermail.hu Tel.: 06/76/493-709
Korábbi írásaink a témában:

Véget ért az I. Nemzetközi Vertcsipke Fesztivál Kecskeméten

A csipkeverő

Weninger Endréné Erzsébet
2014. augusztus 28.

Hozzászólások