2017. szeptember 8-9-10-én a New York-i Magyar Ház és Népművészeti Egyesületek Szövetsége nagyszabású szabadtéri magyar fesztivált szervez. A II. Magyar Örökség Fesztivál alcíme az idén: Mesterségek Ünnepe New Yorkban. A nagyszabású vásári hangulatot 23 kiutazó magyar művész teremti meg.

A Fesztiválon interaktív módon mutatják be a magyar kulturális örökség legmagasabb minőségű művészeti produktumait a New York-i amerikai-magyar és amerikai közönség számára a New York-i Magyar Házban és az előtte lévő útszakaszon.

A New York-i Magyar Ház Yorkville-ben, Manhattan impozáns Upper East Side-i városrészében található. Ez a negyed valamikor teljes egészében a város magyar negyede volt.

A fesztivál a hazai Mesterségek Ünnepe és a 2013-as washingtoni Smithsonian Folklife Fesztivál szellemiségében zajlik. A programok fő fókusza a magyar népi kézművesség, népzene és néptánc, de néhány kortárs alkotó kiváló népművészeti ihletésű munkáját is bemutatják.

A fesztiválon hét kiváló, díjazott, nemzetközileg elismert magyar népi iparművész mutat be egy-egy hagyományos mesterséget.

Vendégek lesznek:

Fekete Ildikó tojásíró, Kovács Attila csizmadia, Sümegi Elemér hegedűkészítő
Sütő Levente Lehel vargyasi bútorfestő, Tóth Ildikó győri kékfestő, Vidák Anna nemezkészítő és Zeleiné Pap Bernadett matyó hímző.

A rendezvény keretei között bemutatják a magyar díszítőművészet által inspirált Madarász Melinda Meyke divattervezőt, aki a hagyományos minták és a modern ruhatervezés ötvözésének egyik legkiválóbb magyar alkotója.

A népzenei és néptáncos rendezvényének házigazdája Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia, muzsikál az erdélyi Üsztürü Zenekar és Nyitari Marianna népdalénekes, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes két táncospárja: Ágfalvi György, Lévai Andrea, Palyovné Borbély Beatrix és Szoboszlai Balázs.

Az utcafesztivál és a koncert alatt bemutatják a Kárpát-medence sokszínű néphagyományát Sárköztől a Székelyföldig. Külön hangsúlyt kap a Matyóföld népművészete Zeleiné Pap Bernadett hímzésein és Meyke matyó ihletésű modern ruhadarabjain, valamint Ágfalvi György és Lévay Andrea néptáncművészek matyó táncain keresztül. Matyóföld mellett két erdélyi tájegységet lehet részletesebben megismerni: egyrészt Kalotaszeget, Meyke második ruhakollekcióján és Kovács Attila csizmadia kalotaszegi hímzett csizmáin keresztül, másrészt a Székelyföldet, amely az Üsztürü Zenekar és Sütő Levente Lehel bútorfestő szülőföldje, valamint Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia néptáncművészek által egyik legjobban ismert vidék.

A fesztivált Chris Potter, világhírű New York-i jazz szaxofonos quartetjének különleges koncertje nyitja meg. A formáció vendége ugyanis az a Dresch Mihály (szaxofon) lesz, akinek a magyar népzene és az amerikai jazz ötvözésére épülő zenéje hazánk egyik legértékesebb kulturális hungarikuma.

A fesztivált Polgár Éva zongoraművésznő koncertje zárja, amelyen válogatást hallhatunk Kodály és Liszt műveiből.

A rendezvényen a hagyományos magyar ételek mellé a Furmint USA szervezésében tokaji, somlói és csopaki borok kóstolójával várják a vendégeket.

 

2017. szeptember 8-9-10.

New York-i Magyar Ház
213 E 82 Street, New York, NY, 10028

Forrás: Fonó Budai Zeneház

 

Hozzászólások