Így ünnepeltük Kecskeméten Wass Albert születésnapját – Wass Albert születésének 110. évfordulójára Kecskeméten zenés irodalmi műsort rendeztek 2018. január 8-án, hétfőn 18 órától a Piarista Gimnázium Dísztermében a Hírös Rovókör és olWASSókör kezdeményezésére és vezetésével. Cikkünkben Csernus Lajos mond köszönetet a fellépőknek, a szervezőknek és a segítőknek.

A rendezvény elején bevezető születésnapi gondolatokat hallottunk a főszervező Csernus Lajostól, aki egyben az egész est moderátora is volt. Szabó Sándor tárogatójának a szavára a közönség felállt, és együtt énekeltük el a Székely himnuszt.
A versmondók, előadók mindannyian Wass Albert írásaiból válogattak és adtak elő. Elsőnek Gyöngyösi Szabó Katalintól hallottuk – szép, értő tolmácsolásban – az Ajánlás című verset.

A Dóbiás Együttes meglepetése az volt, hogy nemcsak versmondás formájában mutatták be a műveket – Dóbiásné Hédi tolmácsolásában -, hanem azokat Dóbiás Péter megzenésített változatában, hangszeres kísérettel, énekelve is hallhattuk. K. Szabó Benedek erőteljes versmondása elgondolkodásra késztette a hallgatóságot. Ezúttal Wass Albert: Ki a magyar? című versében feltett kérdésre kereste a választ. Az aranykoszorús versmondó megérdemelten kapott vastapsot a közönségtől.

A Rózsahölgy duó könnyed születésnapi dalokat játszott, énekeltek és gitároztak. Visszafogott, lírai hangvételű volt a Látható az Isten című írás Szalai Sándor tolmácsolásában. A műsor közepén nagy sikert arattak a Tűzön-Vízen Át Egyesület táncosai, kalotaszegi táncokat adtak elő.

Radics Tivadar magyar tanító Wass Albert: A Titokzatos őzbak című kötetéből a Játék című részletet olvasta fel. Szabó Sándor mesélt kedves hangszerének történetéről, majd ismert dallamokat tárogatózott. A hallgatóságot is megénekeltette. 

Másodjára K. Szabó Benedek igazi honféltő verset szavalt, a Láthatatlan lobogó című költemény fennkölt érzéseket keltett. Borsányi Irén énekes, gitáros egy kedves, meghitt dallal vette rá a hallgatókat, hogy elmerengjenek a születésről és az elmúlásról.

Gyöngyösi Szabó Katalintól még egy verset hallhattunk Szelek címmel. A Rózsahölgy duó énekei, majd a Szalai Sándor által elmondott Csillagvirágok című vers után a Lakó Sándor Kamarazenekar művészi muzsikája következett. Régi magyar táncokat, magyar népdalcsokrot és verbunkost játszottak.
Végül Csernus Lajos köszönő szavakkal invitálta a színpadra a fellépőket, hogy a közönség újra megtapsolhassa őket. Az Isten áldja meg a magyart! kezdetű felvidéki himnuszt együtt énekeltük Szabó Sándor tárogató kíséretével.

Az előadás után szeretetvendégséget tartottak, amelyhez az asszonyoktól saját készítésű aprósüteményt, a férfiaktól innivalókat kértek előzetesen, adományként. Az agapé után folytatódott az adománygyűjtés is, melynek bevételét a szervezők a Kecskeméten létrehozandó Wass Albert emlékműre szánják.

Hamarosan elkészül a rendezvény előadásait tartalmazó DVD is, amelyet Simon Balázs vett videóra, szerkeszt és sokszorosít. A Kisvágó Árpád által készített fényképek pedig láthatóak a Wass Albert emlékmű Kecskeméten és  a Hírös olWASSókör Facebook oldalakon.

Kérem, látogassák oldalainkat, hogy olWASSni valót leljenek, és friss híreinkről értesüljenek.

Csernus Lajos főszervező (+36 30 9 456 321) – hiros.olvasokor@gmail.com