Igazi különlegességek a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepen – Idén a korábbiaktól eltérően, – a járványügyi előírásokat szigorúan betartva – október 2-a és 4-e között került megrendezésre a XII. Őszi Helyi Termék Ünnep Kecskeméten. A Deák téren kellemes napsütésben – mindenki nagy örömére – közel 50 helyi, hazai termelő és kézműves a megszokottól is szélesebb árukínálatával, igazi ínyencségekkel várta a vásárlókat.

igazi kulonlegessegek

A rendezvényszegény időszakban nagy várakozás övezte ezt az eseményt. Az ünnep célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a helyben élő, helyi terméket előállító kistermelők, kézművesek értékes munkájára és annak megbecsülésére. Az Aranyhomok Egyesület – Kecskemét és térsége 21 településének összefogásával – hosszú évek óta törekszik arra, hogy a fogyasztók, látogatók figyelmét felhívja a térségben előállított, biztonságos, minőségi, fogyasztóvédelmi szempontból is megfelelő és egyedi termékekre, élelmiszerekre.

Azt szeretnénk, ha az év többi részében is ezeket a portékákat választanák a vásárlók a tömegtermékek és egészségtelen élelmiszerek helyett. A szervezet rendezvényeivel, munkájával segítséget nyújt a mindennapi vásárláshoz és a tudatos választás, valamint a termelő és a vásárló közötti hosszú távú bizalmi kapcsolat kialakításához.

A hétvégi esemény szlogenje ezúttal is: „Éltessük a helyit, éltessük az igazit!” volt.

A vásár egyediségét az adta, hogy a kilátogató közönség minőségi, helyi kézműves termékeket vásárolhatott. Nem a viszonteladóktól és kereskedőktől, hanem közvetlenül a kézművesektől, termelőktől az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásáron. Sokan gondoltak már most az ünnepekre. Itt egyedi ajándékokhoz juthattak, igazi különlegességek várták őket. Bőráru, ásványékszerek, baba öko textíliák, kerámiák, ruhák, fa termékek, szappanok várták többek között a vendégeket elérhető áron.

Sokan voltak, akik még csak ötleteket gyűjtöttek, kikapcsolódásra vágytak, és élvezték a vásár egyedülálló hangulatát. Őket is invitálta a hagyományok felelevenítésével a Mesterségek Utcája kézműves bemutatókkal. Több olyan kézműves, népművész is érkezett, akinek ez volt az első bemutatkozása Kecskeméten.

igazi kulonlegessegek

Hamzáné Lakó Judit, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Varga Károly mesterszakács

Igazi különlegességnek számított a vásár díszvendége, a Kecskeméten élő és alkotó Varga Károly olimpiai- és világbajnok mesterszakács. Lenyűgöző zöldségszobor kiállítást és bemutatót tartott mindhárom napon a rendezvény teljes ideje alatt. Fáradhatatlan lelkesedéssel avatta be az érdeklődőket a konyhaművészeti artisztika rejtelmeibe. Zöldségből és gyümölcsből varázsolt virágcsokrok, vázák, szüreti életképek, állatfigurák ejtették ámulatba a közönséget.

A modern, egészséges konyha bio alapanyagait, kistermelői élelmiszereket vásárolhattak közvetlenül a termelőktől a tudatos vásárlók. Pékáru, sajtok, fürjtojás, mézek, lekvárok és a még mindig tartó allergiás időszakban elengedhetetlen homoktövis termékek várták a vásárba kilátogatókat.

Vásári finomságok sem maradhattak el a rendezvényen; lángossal, palacsintával, kürtös kaláccsal, kézműves sörkínálattal, finom italokkal várták a vendégeket.

Hihetetlenül sok és sokszínű értékekkel rendelkezik Kecskemét. Ezek bemutatását szolgálta az a közel 60 települési értéket felvonultató szabadtéri tablókiállítás, mely kiegészítő programként megtekinthető volt a rendezvény teljes ideje alatt. Az Aranyhomok Egyesület gondozásában lévő Kecskeméti Települési Értéktár Tablókiállítás tematikus csoportokban mutatta be városunk büszkeségeit. Ezáltal lehetőség nyílt a helyi értékek felelevenítésére, megismerésére.

Október 3-án, szombaton „Kecskemétről kecskemétieknek” című izgalmas, főtéri városnéző sétán vehettek részt a látogatók.

A kellemes őszi napsütésben vidám hangulat és nagy érdeklődés kísérte a vásárt a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepen.

 

Aranyhomok Egyesület weboldala

 

Kapcsolódó cikkünk:

Nagy sikert aratott a XI. Őszi Helyi Termék Ünnep

 

Hozzászólások