„Nagy nyüzsgés” várja az Egri várba érkező vendégeket, olyan, amelyet 1551-52-ben tapasztalhatott az ostromra készülő várnép.  Új, interaktív kiállítások nyílnak, gyarapszik a 3D mozi kínálata, a földalatti kazamata-rendszer teljes műszaki felújítást kap, valamint új, eddig feltáratlan területekkel bővül.

 

egri var5

Az Egri Vár turisztikai attrakciói fejlesztésének eredményeképpen új élményekkel gazdagodhatnak a látogatók. 2015. május 4-én ideiglenesen bezár a kazamata-rendszer. A leállás ideje alatt nemcsak műszakilag újul meg a földalatti világ, hanem új kiállításokkal is gyarapszik majd. Az interaktív tárlatok a vár hadi építészetét, a korabeli ostromok és az Egri csillagok titkait mutatják majd be, megújulnak az ágyútermek, aknafigyelő folyosók. Megnyílik egy olyan új kazamata szakasz, mely az 1596-os ostrom során omlott be.

Május 4-től új program indul Egri csillagok túra címmel, melyet a látogatói igények hívtak életre. Sokan kíváncsiak arra, hogy hol próbált meg Éva és Miklós belopózni a várba és sokan szeretnék tudni, hogy hol volt Bornemissza Gergely tudós műhelye, honnan indultak az asszonyok, hogy kivegyék részüket a várvédelemből. Az Egri csillagok túra során ezekről és még sok más regénybeli titokról lehull a lepel.

egri var1

A Vár új attrakciója a Történelem Testközelből című program is. Az interaktív előadáson a török kor fegyvereinek használatát mutatják be katonai hagyományőrzők, valamint megismertetik az érdeklődőket a végvári élet szépségeivel és kalandjaival.

Az Ispotály-pincében található, 3D technikával működő moziterem műsora májustól új filmmel bővül. A Dobó István várát bemutató animáció mellett a gyerekek a dinoszauruszok csodás világába is beléphetnek, és az ezeréves magyar múlt felemelő, ám néhol keserű pillanatainak részeseivé is válhatnak.

egri var3

2015. május 1-től új belépőjegyfajtákat vezet be a Vár. Régi látogatói igényt teljesítve a komplex jegy lehetővé teszi a várban található összes szolgáltatás és tárlat együttes látogatását. Szintén új szolgáltatás, hogy SZÉP Kártyával is fizethetnek a várba érkezők.

Vár az élmény!
Eger a te történeted, idén is!

Képek forrása: Wikimédia Commons

Hozzászólások