Kedden délelőtt a Városházán sajtótájékoztatón mutatták be a Hírös Históriák című helytörténeti magazin legújabb számát. A Kecskeméti Médiacentrum nevében Bán János főszerkesztő köszöntötte a résztvevőket. Jelen volt Hörcsök Imre, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke, Hajagos Csaba muzeológus, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese és munkatársai.

Hörcsök Imre, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke elmondta, hogy a Kecskeméti Médiacentrum magazinja, a Hírös Históriák hiánypótló kiadvány. Kecskemét nagyon büszke a történelmére, hiszen ebből táplálkozik a jövő feladatainak megoldásához. A cél az, hogy a magazint eljuttassák a diákokhoz, felhívva figyelmüket Kecskemét történelmi eseményeire. A pedagógusok számára kiegészítő tananyag lehet, az idősebb korosztály pedig saját életének történéseiről olvashat benne.

Hajagos Csaba muzeológus, a magazin felelős szerkesztője bemutatta a Hírös Históriák tavaszi számát. A negyedévente megjelenő kiadvány tematikája és célja az identitásnövelést és a helytörténet megismerését célozza meg.

Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezetője elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt elindítottak egy folyamatot, a magazin megtervezése és megjelentetése is része ennek. Megszületett a Hírös.hu, megújult a Kecskeméti Lapok, és a Médiacentrum létrehozott két színes és értékes magazint.

A Hírös Gazdaság a város dinamikus fejlődéséről ad tájékoztatást, így a jövőbe tekint. A Hírös Históriák pedig a jelenről és a múltról szól. A város múltjával kapcsolatban hézagosak az újabb nemzedékek ismeretei. Azt szeretnénk, hogy a város múltjának legfontosabb információi elérhetővé váljanak mindenki számára. Erős kulturális háttérre van szükség, és a nemzeti emlékezet megörökítésére.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese üdvözölte a kecskeméti törekvéseket, hiszen – ahogy mondta -, a történetírás erősen Budapest-központú. A cél országosan az, hogy generációkon átívelő identitáskutatást végezzenek. Máthé Áron és Bán János együttműködési megállapodást írtak alá a további célok megvalósítására.

A magazin legjelentősebb témáinak televíziós változatát is elkészítik. A Kecskeméti Televízióban havonta jelentkező magazinműsor természetesen online is elérhetővé válik a Médiacentrum internetes felületein. Hajagos Csaba elmondta, hogy az első másfél év alatt 70 interjú készült a malenkij robot, az 1956-os forradalom, a parasztság tragédiájának témakörében. Ezekből a televízióban 27 életutat ismerhetnek meg a nézők. Az első adásban Dunszt István szólal meg, aki édesapját kisgyermekként, 1945 tavaszán látta utoljára, amikor a szovjetek elhurcolták kényszermunkára.

 

 

Hozzászólások