James Cook kapitány a Csendes-óceán szigetvilágának legnagyobb felderítője volt a 18. században. Származását illetően élete nem úgy indult, mint aki az egyik legnagyobb felfedezőként írja majd be a nevét a történelembe.

 

cook1

 

1728-ban született az angliai Martonban (a mai Middlesbrough) egy földműves gyermekeként. Szüleinek nyolc gyermeke közül James volt a második. A földbirtokos, akinél apja bérlő volt, 12 éves koráig vállalta a jó eszű fiú iskoláztatását. 1745-ben, 16 éves korában egy halászfaluba került (Staithes), ahol egy kereskedőcsalád (William Sanderson) vette pártfogásába. Bolti eladó lett, de hamarosan kiderült, hogy erre a munkára alkalmatlan. 18 hónap után Sandersonék barátaihoz, Walkerékhez költözött Whitby-be, ahol kialakult benne a tenger és a kalandok iránti vágy. Walkerék háza ma a James Cook Memorial Museum.

 

cook10

 James Cook Memorial Museum

Évekig hajósinasként szolgált szenet szállító kereskedelmi hajókon, de emellett tanult is: algebrát, geometriát, hajózástant és csillagászatot. Hajózási tapasztalatokat szerzett a Balti-tengeren, majd 1752-ben sikeres vizsgát tett hajózástanból. 1751-ben a Friendship szénszállító hajó első tisztje lett. Nem akart a kereskedelmi hajózásban szolgálni, ezért önkéntesként jelentkezett a Királyi Haditengerészetbe.

 

cook2

 

Cook kapitány egyik hajójának, az Endeavour-nak a másolata

Ez volt az az időszak, amikor Európában a 7 éves háború zajlott. Az angolok a kontinensen nem vettek részt nagy erőkkel a konfliktusban, de elkeseredett harcot folytattak az ősi ellenséggel, a franciákkal az észak-amerikai gyarmatokért. Cook óriási szolgálatokat tett azzal, hogy feltérképezte a Szentlőrinc folyó torkolatát. 1758-ban első tisztként szolgált Hugh Palliser kapitány hajóján, és részt vett Louisburg erődjének ostromában és bevételében. 1759-ben az angolok elfoglalták Quibec-et, a franciák központját, és ezzel megszerezték Kanadát. Az ostromban Cook is részt vett, majd ezt követően a Grenville hajó fedélzetén feltérképezte New Foundland partjait.

 

cook3

Cook kapitány három nagy útja

A háború után magánéletében is fontos változás állott be. 1762-ben házasságot kötött Elisabeth Batts-szel, akitől hat gyermeke született. A kanadai háború és a felderítő utak megalapozták hírnevét, így 1766-ban a Királyi Földrajzi Társaság azzal bízta meg, hogy vezessen expedíciót Tahitira a Vénusz bolygó áthaladásának tanulmányozására. 1778-ban indult el, majd miután elérte Tahitit, felnyitotta az Admiralitás parancsát, amely szerint dél felé kellett hajóznia, hogy felfedezze a nagy déli kontinenst, amelynek létezésében még akkor hittek.

 

 Cook elérte Új-Zélandot, körülhajózta és feltérképezte a két szigetet. (Az északi és déli szigetet elválasztó tengerszoros most is a Cook-szoros nevet viseli.) Ezzel bebizonyította, hogy Új-Zéland nem a nagy déli kontinens. 1770 során felderítette Ausztrália keleti partvidékét, és kapcsolatba lépett az ausztráliai bennszülöttekkel. Barátja, a botanikus Banks annyi érdekes növényre bukkant, hogy az öblöt Botany Bay-nek nevezte el (Füvészkert-öböl). Cook a területnek az Új-Dél-Wales nevet adta, és Anglia birtokának nyilvánította. Hajója, az Endeavour a nagy korallzátonyon megfeneklett, javítása hónapokig tartott, de végül a Jóreménység foka megkerülésével visszatértek Angliába.

 

cook7

Új-Dél-Wales birtokba vétele

Hazaérkezése után előléptették, és parancsnoki rangot kapott. 1772-ben újra megbízták azzal, hogy fedezze fel a nagy déli kontinenst. Korábbi útja során már bebizonyította azt, hogy Új-Zéland nem kontinens. Két hajóval indult útnak (Resolution, Adventure), és először haladt át a Déli-sarkkörön. Megközelítette az Antarktiszt, de nem érte el. Ezt követően újra Új-Zéland felé hajózott, és közben számos csendes-óceáni szigetet fedezett fel (Barátság-szigetek, Húsvét-sziget, Új-Kaledónia, Vanuatu). Afrika megkerülésével tért vissza Angliába. Útjával bebizonyította, hogy a nagy déli kontinens nem létezik.

 

cook5

Mount Cook – Új-Zéland legmagasabb pontja a kapitányról kapta a nevét

Otthon számos kitüntetést kapott, és lehetősége nyílt az előkelő, nyugodt polgári életre. Ám ez nem neki való volt, visszavágyott a tengerre. 1776-ban indult el harmadik útjára két hajóval (Resolution, Discovery). Célja az Észak-nyugati átjáró megtalálása volt az amerikai kontinens és Európa között. Tahiti szigetén kötött ki, majd észak felé hajózott. Első európaiként elérte a Hawaii-szigeteket, amelyeknek a Sandwich-szigetek nevet adta (Sandwich IV. grófja akkor az admiralitás első lordja volt). Kalifornia érintésével Cook eljutott a Bering-szorosig, de a jégtáblák megakadályozták, hogy tovább haladjon. A kapitány zöldséget és gyümölcsöt adott a legénységnek, így megakadályozta a skorbut terjedését. Ugyanakkor megpróbálta őket rákényszeríteni a rozmárhús evésére, amire nem voltak hajlandóak.

 

cook8

James Cook halála – J. Zoffany festménye

1779-ben visszatért Hawaii-ba. Több hétig hajózott a szigetek között, és térképeket készített. Elindulása után kiderült, hogy a Resolution árboca megsérült, ezért vissza kellett térnie Hawaii-ra. Korábban jó volt a viszony a bennszülöttek és Cook között, mert a kapitányt Lono isten reinkarnációjának tartották. Visszatérése után ez a viszony megromlott, a bennszülöttek ellopták Cook egyik csónakját. A kapitány túszul ejtette a helyi törzsfőnököt, mire a bennszülöttek megtámadták és négy matrózával együtt megölték. A felfedező holttestét ereklyeként kezelték, földi maradványai egy részét helyettese, Clarke kapitány visszaszerezte, és a tengerbe temettette. Hajói 1780-ban visszatértek Angliába.

 

cook9

James Cook szobra Whitby-ben, Angliában

Cook kapitányt hazájában nagy tisztelet övezi. Teljes joggal tartják a 18. század kiemelkedő felfedezőjének. Óriási szerepet játszott a csendes-óceáni szigetvilág feltérképezésében. Nevéhez nem fűződnek kegyetlenkedések, mindig emberséges magatartást tanúsított a bennszülöttekkel szemben.

Weninger Endre

 

Hozzászólások