Hiánypótló olvasásélmény – A Bookline júniusi toplistája azt mutatja meg, hogy emberi kapcsolatok, kulturális programok, valamint a tényleges szabadság hiányában a könyvek valódi élményt tudnak nyújtani az olvasók számára. Éppen ezért több izgalmas romantikus történetet, önismereti olvasmányt találunk a legkeresettebb könyvek között, de sokan érdeklődtek kortárs magyar írók legújabb művei iránt is.

Hiánypótló olvasásélmény

Júniusban a Bookline sikerlistájának első helyét Fábián Janka Cholera-napló című regénye szerezte meg. A szerző az 1831-es kolerajárványig forgatja vissza az idő kerekét, s ezáltal egy olyan időszakot tár az olvasók elé, ahol az elmúlt évek jól ismert problémáira reflektál. Épp emiatt olyan hátborzongató a Cholera-napló, hiszen az akkor történtek szinte minden eleme megismétlődött a jelenkorban.

hianypotlo olvasaselmeny

A lista második helyén Richard Osman Csütörtöki nyomozóklub című könyve áll. A krimi középpontjában négy barát áll, akik minden csütörtökön egy nyugdíjasotthonban ülnek össze azért, hogy megoldatlan gyilkosságokról beszélgessenek. Azonban a baráti összejövetel egy váratlan haláleset miatt tényleges nyomozásba fordul, ekkor kezdődnek a valódi izgalmak. Június harmadik legkeresettebb olvasmánya Perintfalvi Rita Amire nincs bocsánat című írása lett, aki legújabb könyvében a katolikus egyház egyik legvitatottabb ügyét, a szexuális bántalmazást veszi górcső alá.

A koronavírus járvány alatt csak nagyon ritkán találkozhattunk valódi izgalmakkal, ezért meglehetősen ingerszegény időszakon vagyunk túl. Lehet, hogy ezért is voltak népszerűek a sok szereplőt, sok érzelmet, fordulatos történeteket felvonultató romantikus könyvek. Az egyik ilyen olvasmány Borsa Brown Jesus Herrera című könyve, amelyben a főszereplő Jesus bosszúhadjáratát követhetjük végig, amit csak a titokzatos Gloria képes megállítani.

Borsa Brown egy másik könyvével is elnyerte az olvasók tetszését. A Légy(ott) Isztambulban története szerint a főszereplő válása után régi szerelme után indul a török fővárosba, de a kaland egy nem várt fordulatot hoz. Hasonló izgalmakat ígér a sikerlista huszadik helyezettje, Danielle Steel Áldás álruhában című könyve, amiben Isabelle és a nála jóval idősebb, a világtól elzárkózó előkelő úr érzelmes történetét követhetjük nyomon.

Az elmúlt időszak bezártságának egyik pozitívuma, hogy több idő jutott saját magunkra, így volt lehetőségünk arra is, hogy rendbe tegyük közvetlen környezetünket, valamint önmagunkat is. Viszkok Fruzsina Tedd rendbe az életedet! című könyvében például az otthoni rend és a lelki béke közötti összefügésre helyezi a hangsúlyt.

A „lelki béke” megteremtését támogatja Mogyorósy-Révész Zsuzsanna Érzelemszabályozás a gyakorlatban című írása is, amelyben a szerző abban segít, hogy hogyan oldjuk meg problémáinkat akkor, ha másoktól nem kapunk támogatást.

De ha önismereti könyvekről van szó, érdemes megemlíteni Almási Kittit, aki Ki vagy te? című könyvével majdnem egy éve tagja a Bookline sikerlistájának. A Ki vagy te? támpontot ad, hogy hogyan küzdjünk meg a minket érő külső elvárásokkal.

Sokan érdeklődtek kortárs magyar írók legújabb művei iránt is. A Bookline toplistájának ötödik helyét Szűcs Péter Dharma című könyve foglalja el. Az Instyle Magazin volt főszerkesztőjének első könyvében egy család izgalmas, több generáción átívelő, hol könnyes, hol vidám történetét követhetjük nyomon. A szerző pedig eléri azt, amire kevesen képesek: a szereplők élete, történetének alakulása olyan fontos lesz számunkra, mintha a saját családunk regényét olvasnánk.

Szerették az olvasók Bauer Barbara Most élsz című regényét, ami nem kisebb feladatot vállal fel, mint bemutatni Máté Péter ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli életét, Mörk Leonóra Törött tulipánok című írása az 1600-as évek Hollandiájába vezeti az olvasót, s középpontjában egy tulipános képekkel teli album és egy titokzatos cinóberruhás lány áll.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, mely a szülőknek kíván segíteni a választásban. Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program. Szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

A Szívünk rajta független szakértői matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is. Áprilisban a választás Berg Judit A keresők című könyvére esett, melyről a program egyik zsűritagja, Farkasházi Réka így vélekedett:

Berg Judit minden kötetével bebizonyítja, hogy igenis lehet minőségi szöveggel elérni az ifjúságot. Minőségi szöveggel lehet elérni igazán. (…) Lehet egy regény egyszerre szórakoztató, elképesztően izgalmas, informatív és közben szép? Lehet. Ha Berg Judit írja.”

 

Szívünk rajta 2021. június – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Berg Judit: A keresők (10-14 éveseknek)
Jean-Claud Mourlevat: A visszafelé-folyó (10-14 éveseknek)
Caroline Fait: Mondd csak! – Nagy felfedezések  (7-10 éveseknek)
Katherine Applegate: A Bob, a legbátrabb (7-10 éveseknek)
Lovranits Júlia: Bodza, a természetmentő 2. – Bűntény a Sas-hegyen (7-10 éveseknek)
Bernáth Zsolt: Lemezbolt a Szent János utcában (10-14 éveseknek)
Kádár Annamária: Valódi példaképek (6-10 éveseknek)

A Bookline nyomtatott könyv Top 50-es listája élén:

Fábián Janka: Cholera-napló
Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub
Könyves Magazin – Az Esterházy-szám
Perintfalvi Rita: Amire nincs bocsánat
Szűcs Péter: Dharma
Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer
Edith Eva Eger: A döntés
Elaine N. Aron: Szuperérzékenyek gyakorlati kézikönyve
Blanka Lipinska: 365 nap 2.
Edith Eva Eger: Az ajándék

A Bookline e-könyv Top 10-e listája:

Fábián Janka: Cholera-napló
Guillaume Musso: Most!
Bridget Collins: A könyvkötő
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása – Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák
Peter Mohlin – Peter Nyström: Az utolsó élet
Stefan Ahnhem: A halálos X
Edith Eva Eger: A döntés
Lucinda Riley: Az olasz lány

 

Bookline 

www.szivunkrajta.hu

 

A LIBRI könyveiről itt is írtunk

 

Hozzászólások