Megkezdődött Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjének helyreállítása.

Eredeti, XIX. századi formájában újul meg az óriási történeti kert Dég klasszicista kastélya körül. A projekt célja, hogy történetileg hiteles formában helyreállítsák a park kiterjedt vízrendszerét. Ezzel nemcsak a vízi ökoszisztéma egyensúlya áll helyre, de végre megszűnik az árvízveszély is, amely a szélsőséges időjárási viszonyok és az elmúlt évtizedekben végzett meggondolatlan beavatkozások következtében jelentős károkat okozott. A vízi és nedves élőhelyek megőrzésével, létrehozásával illetve helyreállításával a projekt sokat tesz a meglévő természeti értékek védelméért.

Összesen 11 gyalogoshíd és 3,2 km sétaút újul meg eredeti formájában. A tervezett beavatkozások egyúttal elősegítik a park könnyebb, olcsóbb és környezetkímélőbb fenntartását is.

Az első ütemben rendezik a tó és a kastély közötti területeket is, és így helyreáll a tó és a kastély eredeti vizuális kapcsolata. Újjáépül a tó legnagyobb szigetére átvezető faszerkezetű gyalogoshíd, és elbontják a park összképét nagyon zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat.

 

A kastélypark

Három patak találkozásánál hozták létre az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot 1813 és 1820 között, Festetics Antal megbízásából. A park tervezőjét nem ismerjük, de felmerül a klasszicista kastély alkotójának, a kor legjelentősebb magyar építészének, Pollack Mihálynak a neve, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott.

Az építéskor az országutat kiegyenesítették, fasorral szegélyezték, így a kastély impozáns udvari homlokzata már 14 km-ről látható volt. A szigeten álló Hollandi-házra, a falu katolikus és református templomára, valamint a park távoli pontjaira szép panoráma nyílik. A park falu felőli szélén terült el a nagy konyhakert, amelyben a Pollack által tervezett klasszicista narancsház és tizenkét dézsmapince kapott helyet.

A család tagjai a park egyik sarkában, a patakágak által szigetszerűen körülfogott dombon temetkeztek.

 

Forrás: Arteregó Kft.

Hozzászólások