A helyi termelők népszerűsítésére a Kecskeméti Tanyai Termék Piac új kampányt indított. Hétről hétre csütörtökönként 13-17 óráig egy-egy új termelőt hívnak meg bemutatkozni, aki kiemelt vendége lesz a piacnak a Budai utcai Piaccsarnok szabadterén.

 

Gomba- és gyógynövény bemutató, tanácsadás és lajosmizsei friss szamóca a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon! Prémium minőség kedvezményes áron!

Horváth Lászlóné Terike

Helyi termelők bemutatása ezen a héten

Május 20-án, csütörtökön Horváth Lászlóné Terike mutatkozik be, aki a 2000-es évek óta tart bemutatókat városi rendezvényeken, termelői piacon és többek között a Muzsikál az Erdő rendezvénysorozaton is.

Terike rendkívül aktív közösségi életet él. Gombász és Gyógynövényklubot vezet, előadásokat tart iskolákban, hosszú évek óta országos túrákat vezet a Nemzeti Parkkal közösen. Kiállításokat rendez 1996 óta, ahol rendhagyó órákat tart iskolás gyermekeknek és felnőtt csoportoknak. Évek óta részt vesz az Aranyhomok Egyesület legszebb konyhakertek programjában, valamint a SlowFood programban is.

A gyógynövényeket ismeretterjesztés céljából mutatja be, és tanácsokat ad. 1993 óta ismerteti meg széles körben a gombák csodálatos világát. 2004-ben ismerkedett meg a kecskeméti füves bácsival, Kovács Sándorral. Évekig járt hozzá tanulni, barátok lettek, és 1997-ben közösen indították el a Gyógynövény Klubot. Tanfolyamokat tart évek óta, ahová gyógynövényeket, vadon termő gombákat visz bemutató jelleggel, és teákat kóstoltat.

Minden évben vannak különlegességei, ilyen például a pipacs tea, szörp, dzsem, bodzavirág édesség, gyermekláncfű szirup, japánbirs nyersen, főzve teának is. Ebben az évben különlegesség a medvehagyma tinktúra, a virágcukrok (alma, narancs, fehér orgona, lila orgona, gyermekláncfű, százszorszép, tulipán, rózsa). Ezek a különlegességek nádcukorral vagy gyümölcscukorral készülnek. Fel lehet használni mint édességet, gyümölcskocsonyának, süteményekhez, teának stb.

Megtanítja, hogy az ehető gombák bármely faja és fajtája tartalmaz gyógyhatású anyagokat. Ezek között több rákellenes hatóanyagokat tartalmazó gombafaj is van, például a ganoderma, shii-take, csiperke. Minden szervünknek van egy komoly gyógynövénye is. Például a szívnek a galagonya, májunknak a máriatövis, epe, májnak a gyermekláncfű, prosztata betegségre betyárkóró, immunerősítő a kasvirág, megfázásra a kakukkfű, útifű, bodza. A leghatékonyabbak a teakeverékek, tinktúrák.

2000-ben kapta meg a közművelődésért érmet, több oklevelet kapott A legszebb konyhakertek programban, de a legbüszkébb ,,A füveskertek nagyasszonya” címre. Terike tehát gomba- és gyógynövény bemutatóval, jó tanácsokkal várja a kedves vásárlókat az e heti Kecskeméti Tanyai Termék Piacon.

Jóriné Gyuris Ágnes

Kiemelt vendég a héten is közkívánatra a lajosmizsei Jóriné Gyuris Ágnes őstermelő, aki friss, extra méretű, zamatos szamócával várja a kilátogató vásárlóközönséget, Kecskeméten a legjobb áron!

A Tanyai Termék Piac további termékei: homoktövis, fürjtojás, méz és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, szárítmányok, gyógyteák, pékáru, füstölt húsáru, házi sajtok, friss zöldség és gyümölcs, savanyúság, horgolt kézimunkák.

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac egészséges termékekkel minden csütörtökön 13-17 óráig várja a kedves vásárlókat a járványügyi előírások betartásával, a Budai utcai Piaccsarnok szabadterén. Minden árus maszkot, gumikesztyűt visel, plexilappal védi a vásárlókat a cseppfertőzés veszélyétől, élelmiszert csak előre csomagoltan árusítanak.

A Kecskeméti Tanyai Termék Piacot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület működteti a Kamra-Túra Egyesülettel együttműködésben, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

Forrás: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

 

Magazinunk korábban ebben a cikkében adott hírt a Kecskeméti Tanyai Termék Piacról.

 

 

Hozzászólások