Nyitott egyetemi programot terveznek nyugdíjasoknak a Hírös Városban

Dr. Zombor Gábor polgármester úr elmondta, hogy egyedülálló tanulási, képzési lehetőséget kínál Kecskeméten a tanulni vágyó, ismereteiket bővíteni kívánó nyugdíjasok számára a várhatóan 2014 februárjában induló Harmadik Kor Egyeteme program.

A 2009-ben Idősbarát Önkormányzat Díjat elnyert Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központja szervezésében megvalósuló program keretében a résztvevők egyetemi oktatók, kutatók, nemzetközileg és országosan elismert szakemberek előadásain tájékozódhatnak a Harmadik Kor Egyeteme témakörein belül zajló kutatások legújabb eredményeiről, elsajátíthatják az egyes tárgykörökkel kapcsolatos legfontosabb ismereteket, betekintést kaphatnak érdekes egyetemi kutatási projektekbe.

Dr. Szécsi Gábor professzor úr az egyetem programjáról beszélt. A két szemesztert felölelő program során az érdeklődők kultúra-művelődés-média, gazdaság-pénzügy, politika-történelem-helytörténet; pszichológia-gerontológia-oktatás, egészség-életmód témakörökben hallgathatnak meg előadásokat és folytathatnak az előadókkal konzultációkat. Az előadásokra minden második héten a Megyei Könyvtárban, illetve kihelyezett helyszíneken kerül sor. A hallgatók a képzés végén a Harmadik Kor Egyetemén szerzett tudást igazoló oklevelet kapnak.

A Kecskeméti Harmadik Kor Egyeteme program Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ és a Kecskeméti Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége együttműködésében valósul.

Jelentkezni Dr. Tiba Istvánnál, a Kecskeméti Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége elnökénél lehet a Kecskeméti Városháza félemelet 27-es termében 2014. január 17-ig. A jelentkezésnek és a kurzus elvégzésének hármas feltétele van: nyugdíjas és kecskeméti legyen a jelentkező, valamint a félévente tíz előadásból csak kettőt szabad mulasztani, különben nem kap igazoló oklevelet a „diák”. A tanulmányok két félévet ölelnek fel. Dr. Tiba István hangsúlyozta, hogy ez egy alulról jövő kezdeményezés, amelyet meg kell tölteni szívvel, lélekkel és tartalommal.

Ramháb Mária, a Katona József Megyei Könyvtár vezetője örömmel biztosít helyet a tanfolyam résztvevői részére, hiszen hagyományosan jó a könyvtár kapcsolata a nyugdíjasokkal, számos programot szerveztek már a számukra eddig is. A könyvtár azért is nagyszerű helyszín lesz, mert ott utána tudnak olvasni az előadások anyagának, esetenként kutatni is tudnak a komolyabban elmélyülni szándékozók.

Mák Kornél alpolgármester úr elmondta, hogy az egész életen át tartó tanulás országos program, és másutt is törekednek erre, de Kecskeméten egy különleges nyitott egyetemi programot kínálnak a nyugdíjasoknak. Sokak számára ez lehetne egy bevezető képzés az egyetemi továbbtanuláshoz, mesterképzéshez is.

A sajtótájékoztató részt vettek: Dr. Zombor Gábor polgármester, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mák Kornél alpolgármester, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Dr. Nemeskéri Zsolt dékán, Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás  Fejlesztési Kar, Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető, igazgató Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ, Dr. Tiba István elnök, Kecskeméti Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége

Ha felkeltettük valakinek az érdeklődését, jelentkezni tehát Kecskeméten a Városházán, a félemelet 27-ben lehet, illetve e-mailben: nyugdijasszovetseg@kecskemet.hu címen.

Weninger Endréné

Fotó: Komlós József JR.

2013. december 11.

Hozzászólások