“Harang voltál, légy a szabadság hirdetője!” – Elkészült az Alapítvány a ’48-as Hősökért és a Kecskeméti Katona József Múzeum közös, idén már 11. alkalommal meghirdetett rajzpályázatának díjnyertes alkotásait bemutató virtuális kiállítás.

A kezdetben óvodásokat megszólító program az elmúlt évtizedben nagyot fejlődött. Mára a legkisebbek mellett az általános és középiskolás gyerekek és fiatalok is részesei a rajzpályázatnak. Kezdetben Kecskemétről érkeztek rajzok, mára az egész ország területéről, sőt évről évre a határainkon túlról is kapunk alkotásokat.

harang voltal

A pályázat témája minden évben a forradalom és szabadságharc valamely jelentős eseményéhez vagy jeles személyiségéhez kapcsolódik. 2021-ben a központi téma Gábor Áron alakja. “Harang voltál, légy a szabadság hirdetője!”

A Kecskeméti Katona József Múzeum március 15-én szerette volna megnyitni a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum „Lészen ágyú” című vándorkiállítását. Erre sajnos várni kell, de a kapcsolódó gyermekrajz pályázat díjazott alkotásait virtuális kiállítás formájában közzétesszük a nemzeti ünnepen.

A zsűri több mint 1200 alkotás közül választotta ki a helyezetteket és a különdíjas munkákat. Minden egyes beérkezett mű mögött ott van a felkészítő pedagógusok, szülők és az alkotó gyerekek munkája, és minden elkészült rajzzal bővülnek a gyerekek történelmi ismeretei.

Minden év egyik legmeghatóbb élménye a március 15-én megtartott díjátadó, a rengeteg csillogó szemű és büszke gyermek. Sajnos idén sem tarthatunk élő díjátadót és rendezhetünk kiállítást, de bízunk benne, hogy jövőre már személyesen köszönthetjük a gyermekeket és látogatóinkat a Cifrapalotában!

A virtuális kiállítás IDE kattintva érhető el.

 

Kecskeméti Katona József Múzeum

 

A Katona József Múzeumról itt is írtunk

 

Hozzászólások