Villány városa nemcsak borairól, messze földön híres szőlőültetvényeiről és nemzetközi hírű borászatairól nevezetes, hanem gazdag és sokszínű kulturális és gasztro-programjai is egyre több látogatót vonzanak a „szőlő és bor városába”. A több évtizedes múltra visszatekintő villányi borfesztiválok mellett egyre népszerűbb a „Ha péntek, akkor Villány” című programsorozat.

Bagossy Brothers Company

Az „Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak” szlogennel hirdetett pénteki programsorozat az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program támogatásában valósul meg, amelynek köszönhetően az idén nemcsak a helyszínek, hanem a programok száma is megtöbbszöröződött.

Nyár végéig négy kihagyhatatlan péntek vár a Villányba látogatókra, amelyek ezúttal horvát-magyar gasztro-udvarral, családi programokkal és a horvát Orahovica település kulturális produkcióival is bővülnek majd. A neves villányi borászatok, a régió őstermelői és kézművesei mellett az Oportó étteremnél kialakított gasztroudvarban horvát és magyar ételkóstolók, horvát és magyar séfek látványkonyhája kap helyet. Késő estig kóstolható majd a horvát csobánác, a vinogradski grah, a horvát halászlé és a csevap, hogy versenyre kelljen a magyar marhapörkölttel, a babgulyással vagy a dunai halászlével.

A borzarándokok körében messze földön híres impozáns Villányi Pincesor szomszédságában található Diófás tér a családi és a hagyományőrző programok fő helyszíne lesz: gyerekkoncertek, bábszínházak, a Villányi Kadarka Néptáncegyesület táncosai, a Kud Orahovica Tamburazenekar és a Kud Crkvari horvát nemzetiségi táncház tagjai vendégeskednek itt.

A Rendezvénytér idén is a könnyűzenei koncertek és a vérpezsdítő éjszakai utcabálok fő helyszíne lesz. Május 18-án a pécsi fiatalok egyik kedvenc alternatív rock zenekara, a Kubalibre, majd az elmúlt évek egyik nagy felfedezettje, a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company koncertje lesz a fő program. Június 15-én a ska műfaj hazai sztárjai, a PASO, augusztus 3-án a leghíresebb magyar rock-metál banda, a Road zenekar, augusztus 17-én pedig az Intim Torna Illegál érkezik Villányba.

 

Hozzászólások