„Miért legyek én lúzer,
A chick ide szól, húzz el! „
(Malek Miklós- Zseton a zsákban)

Elérkeztünk az év utolsó napjához. A szokások szerint ezt a napot szeretnénk vidáman, önfeledten eltölteni. Sokféle program közül választhatunk. Ha éppen nincs más, egy remek filmet is megnézhetünk.

schoolrock1

A Rocksuli (The School of Rock) színes, magyarul beszélő, amerikai-német vígjáték. A film nem egy mestermű, de önfeledt kacagtatást, vidám pillanatokat nyújt. Jó zenét, tehetséges gyermekeket ismerhetünk meg, nem beszélve arról, hogy megtanulhatjuk, hogyan szóljunk be az „Arcnak”!

Dewey Finn (Jack Black) igazi lúzer, mindene a rock. Mégis csalódás éri, a saját bandája meneszti az együttesből, ciki a húszperces gitárszóló. „Senki sem kapott el, ez tök gáz”- ezzel a mondattal indul a film. Élete tovább bonyolódik, több havi lakbérrel lóg Ned nevű barátjának, akit a barátnője állandóan nyaggat Dewey miatt. Az új bandát sem tudja összehozni, hiszen tök gáz a fickó. Egy véletlen folytán kiadja magát Nednek és helyettesítő tanárként bekerül egy elit iskolába. „Hagyjatok lógva, mert totálisan másnapos vagyok?”- így kezdődik el a tanítás.

schoolrock2

Nagyon unja magát, a gyerekek pedig minden nap lazíthatnak, aztán egy napon meglátja őket, amint zeneórán vannak. Egy csapásra minden megváltozik, hiszen mindenképpen ott akar lenni a Bandák csatáján, ahol a fődíj húszezer dollár. Elkezdődik a tanulás, a titkos külön feladatra való felkészülés. S bácsi megtanítja a gyerekekkel a rock műfajt, megtudják, hogy kell beszólni az Arcnak, a házi feladat pedig az, hogy igazi zenét hallgassanak. Ned barátnője ismét bekavar az eseményekbe, minden kiderül. A gyerekek azonban kiállnak S bácsi mellett, aki az eltelt idő alatt nemcsak megszereti a gyermekeket, de egy remek rockbandát is létrehoz velük.

schoolrock3

Jack Black, minden idők legellenszenvesebb arcának tartott színész, egy rászabott szerepben és filmben kiválóan alakítja a kövér, „túlsúlyos „fiatalembert, nem csak vicces, de egy igazi személyiség is elénk tárul. A School of Rock (Rock suli) című film végére nem csak a dagi lúzert, de a rockzenét is megszeretjük. A gyereknevelés és a zene kapcsolatáról is új fogalmaink lesznek.

2010-ben jelent meg hírként, hogy folytatódhat a második résszel, melynek címe School of Rock 2: America Rocks lesz. Természetesen Jack Black lesz ismét a főszereplő és a tervek szerint Richard Linklater rendező is vissza fog térni.  A történet szerint Finn egy csoport nyári iskolás diákra felügyel egy kiránduláson, melynek során megismerteti velük a látnivalókon keresztül a rock ‘n’ roll történelmét, plusz a többi zenei műfaj (rap, blues, country) gyökereit is felfedezik. Sajnos azonban azóta sincs semmi hír a folytatásról.

 

schoolrock4

Tíz év telt el a film megjelenése óta és a szereplőgárda újra összejött egy estére Austinban és Jack Blackkel az élükön előadták a film betétdalát.

 

Jack Black

Jack Black (születési neve: Thomas Jack Black; Santa Monica, Kalifornia, 1969. augusztus 28.) amerikai színész, komikus és zenész. Barátjával, Kyle Gass-szel közösen alkottak egy félig komédia, félig rock duót a Tenacious D-t. Tagja az úgynevezett Frat Pack-nek, ami magában foglalja azokat a komikusokat, akik aktívan játszanak hollywoodi filmekben, és jelölve voltak már Golden Globe-díjra. Édesanyja született zsidó, édesapja pedig áttért a zsidó hitre. Szülei híradástechnikai mérnökként dolgoztak és műholdakkal foglalkoztak. Édesanyja például dolgozott a Hubble űrtávcső szerelésén. Szülei elváltak, amikor 10 éves volt.

schoolrock6

A film itt megtekinthető.

Vidám szilvesztert és boldog új évet kíván a szerző:

Lakatos Ilona

Hozzászólások