A Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara kiállítóterében nagy érdeklődés mellett nyílt meg Gyöngyösi Kálmán “A természet arcai” című fotókiállítása.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Szappanos István festőművész és Gyöngyösi Kálmán fotóművész

A Kecskeméten alkotó fény-kép-író az általa megélt szép pillanatokat tárja a néző felé művei segítségével. Vallja a világ szépségének esztétikumát, legyenek azok az évszakhoz fűződő impressziói, vagy az emberek arcának kifejező mondandói. Mivel ecsete a fény, az objektív által kifejezhetőt tartja fontosnak műveiben. Minden képe érzelmi rezonanciát képes kiváltani a szemlélőben, hiszen műveinek komoly etikai tartása van.

 

gyongyosi03

 

A tematikai változatosságot az erdélyi és hazai témák biztosítják. Nem alkalmaz fotó-shopot, nincs átszínezés, képi elemváltoztatás. Műveiben megtartja a képek közvetlenségét, objektivitását. Esetenkénti vágások adják számára a kompozíciók tömörítését, a kifejezés érdekében ügyelve a téma élményszerűségére!

 

gyongyosi01

 

Első önálló kiállításán felfedi gondolatainak izgalmas motívumait /természettöredékek/, melyeket izgalmasan kapcsol össze egy képmezőben. Montázsjellegű műveiben ott rezeg a mikrovilágok szépsége, szubjektív élményei.

 

gyongyosi04Festőbarátai hatására jó néhány képén megjelenik a jó értelemben vett “festői fotó” vizuális izgalma. Kifejező eszközeiben is izgalmas pontokat keres és talál a képzőművészet alapnyelvezetével, kompozíció, szín, forma, fény és árnyék.

Gyöngyösi Kálmánnak szép és fontos alkotói programja van. Tudja azt, hogy a művészi kifejezés koncepciója igen sokféle ízű. Építkezni lehet a múlt által adott fotóművészeti alapvetésekből és a maga számára folytatható élményközpontúságból.

Valószínűsíthető, hogy későbbi munkáiban is ott lesz a néző gyönyörködtetésének igénye abban a valóságban, ahol az ember, a befogadó elfelejtheti a körülötte gyűrűző gondokat, problémákat, a médiákból sugárzott sok negatív híranyagot, és szívesen időzik olyan látványok képi világában, ahol a szépség és a harmónia sugárzik a lelke felé.

Gyöngyösi Kálmán fotótárlata május 31-ig látogatható a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara emeleti galériájában.

 

Szappanos István festőművész

 

 

Hozzászólások