A világhírű Madame Tussauds múzeum bécsi panoptikumából Gödöllőre látogat Sisi viaszszobra július 5-én. Szerdán látogatást tesz egykori kedvenc hazai pihenőhelyén Erzsébet királyné, azaz a hazánkban oly közkedvelt történelmi személyiséget megjelenítő viaszfigura. A világ egykor leggyönyörűbb asszonya Gödöllőn sokkal boldogabb időszakot töltött, mint Bécsben.

Gödöllői királyi kastély

„Nem kérdéses, hogy: Sisi ma is Gödöllőn élne, lovagolna, családi ünnepeket tartana, s találkozna azokkal, akik közel állnak hozzá. Ezért látogatjuk meg viaszbábunkkal ezt az egyedülálló kastélyt, és pillantást vetünk Erzsébet királyné magyarországi életének jelentős állomáshelyére” – mondja Arabella Kruschinski, a bécsi Madame Tussauds panoptikum ügyvezető igazgatója a látogatás előtt.

Magyarságszeretet
1863-tól Sisi saját kérésére intenzív magyar nyelvórákat kapott. Lenyűgözte az ország és annak történelme, hazánkkal azonosította a szabadságot és könnyedséget.

Magyarország királynéja
1867-ben sor került a kiegyezésre. Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták, s ajándékul a csodaszép, Budapest közeli barokk kastélyt kapták, mely már korábban is elnyerte Erzsébet királyné tetszését. Egy évvel ezután Budán megszületett lányuk, Mária Valéria (1868-1924), akit „Gödöllői királykisasszonynak” is neveztek. Nem véletlenül, hiszen gyermekkora jelentős részét a kastélyban töltötte.

A valódi Sisi
A királyné eseménydús és mélyen megindító élete a bécsi Madame Tussauds múzeumban „Sisi Uncovered Experience” címmel kerül bemutatásra. Arabella Kruschinski így mutatja be a tárlatot: „A kor technikai vívmányaival meg akartuk mutatni a királyné igazi arcát, hisz tudjuk, hogy a valóság meglehetősen eltér a cukormázas Sisi filmek világától. Erzsébetet, egy nőt, aki keresi a belső és a külső szabadságot. A lélegzetnyi szabadságot biztosan megtalálta Gödöllőn. Ez biztos. “Sisi életét korhűen, kendőzetlenül és giccstől mentesen ábrázoljuk” – mondta Arabella Kruschinski, a panoptikum igazgatója. Úgy vélte, hogy Sisin kívül alig van olyan női történelmi személyiség, aki körül ennyire sok mítosz kering, mint körülötte.

Sisi viaszfigurája július 5-én 10-15 óra között megtekinthető a kastély dísztermében, ezt követően visszatér a bécsi Madame Tussauds múzeumba.

 

 

 

Hozzászólások