A glettelést és a falfestést akár saját kezűleg is el tudjuk végezni, ha tisztában vagyunk az alapvető tudnivalókkal. Például azzal, hogy mielőtt nekiállunk a munkának, a fal egyenetlenségeit el kell tüntetnünk ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk.

Erre a célra szolgál a glettelés, azaz a hézagkitöltő gipszkeverék felvitele a falra annak érdekében, hogy ott sima felületet kapjunk. Nem nagy ördöngösség, de azért nem árt, ha odafigyelünk néhány fontos dologra. 

glett

Írásunkban igyekszünk minden kérdésre válaszolni, ami a gletteléssel kapcsolatban fel szokott merülni. Emellett pedig a munkafolyamat lépéseit is bemutatjuk, hogy te is úgy tudj glettelni, mint ahogy a profik.

Mi az a glettelés és miért fontos?

A falfestés 0. lépése a fal előkészítése. Csak kivételes esetekben fordul elő, hogy egy teljesen egységes, sima felületen tudunk dolgozni. Inkább a másik verzió szokott előfordulni, vagyis az, hogy a fal tele van apró mélyedésekkel, lyukakkal, repedésekkel. Ha nem tüntetjük el ezeket a hibákat, és egy az egyben rákenjük a festéket, akkor bizony át fognak ütni rajta. A végeredményt pedig kis jóindulattal sem lehet majd profinak nevezni.

A glettelés során egy olyan gipszkeveréket alkalmazunk, amivel tökéletesen egységessé és simává tudjuk tenni a falakat. A glettet általában por állagban tudjuk beszerezni, majd a használati útmutatót követve megfelelő mennyiségű vízzel kell elkeverni. Így egy jól kenhető masszát kapunk, amivel szépen tudunk dolgozni a falon.

Ha még nem tudod, honnan szerezz be jó minőségű glettet, akkor érdemes körülnézned a Bíborfesték Üzletház glett kínálatában. Itt kültéri és beltéri falak előkészítésére is találsz termékeket. Sőt, még akár a felhasználásra kész változatokat is megtalálod, amiket nem kell kikeverned.

Mire lesz szükséged a munkához?

A gletteléshez be kell szerezned néhány fontos dolgot. Szükséged lesz egy megfelelő méretű takarófóliára, illetve glettvasra, amivel fel tudod applikálni az anyagot a falra. Por állagú glett esetén a kikeveréshez kell majd víz, vödör és egy spakli. Ha kész változattal dolgozol, akkor ezekre nem lesz szükséged. Az utolsó lépés a csiszolás, amihez csiszolópapírt, illetve kézi csiszolót érdemes használnod. Mielőtt nekiállsz a munkának, ezek beszerzéséről is gondoskodj!

Íme, a glettelés legfontosabb lépései!

A takarófólia leterítését követően szépen tisztítsd meg a falat, és szedd le a tapéta maradványokat! Ezután jöhet a glett kikeverése és felvitele a falra. A keverést mindig az útmutató szerint kell elvégezni. Ha mindent jól csinálsz, akkor egy jól kenhető, vajszerű masszát kapsz. Vidd fel arra a falrészre, ahol hibákat, egyenetlenségeket látsz, majd hagyd megszáradni! Végül jöhet a felület csiszolása, illetve a közben keletkezett por eltávolítása a falról.

Láthatod, hogy a glettelés valóban nem bonyolult feladat. Akár te magad is meg tudod csinálni, ha követed az útmutatót, és beszerzel hozzá minden fontos eszközt, illetve alapanyagot.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások