Ki, kit gyilkolt meg, ki milyen ruhában járt? Mennyit ért egy emberélet és egy pár harisnya…? Döbbenet és rácsodálkozás, mozaikok a hatalom természetrajzából. A film az 50-es évek éráját mutatja be, a szocializmus legsötétebb hátterébe pedig a divat és a ruha-motívum segítségével pillanthatunk be, hiszen mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik! A hatalom kettős mércéje: “Kié a törvény?”, ” Kié a divat?”, a divat és a hatalom diktatúrája. Az 50 perces film célja a divat szemüvegén keresztül bemutatni azt a történelmi korszakot, amely kegyetlen játszmáiról vált hírhedtté. Szanyi Gyöngyi dokumentumfilmjét 2017. október 23-án mutatja be a TV2.

1958. Brüsszel, Expo. A hidegháborús korszak egyik világkiállítása, alig másfél évvel az 1956-os szabadságharc eltiprása után. Míg Rotschild Klára ruhakölteményeit csodálják a magyar pavilonban, addig Nagy Imre és társai a siralomházban várnak kivégzésükre. Vajon mit szól a világ a ruhához és az akasztáshoz? Rotschild Klára. Nagy Imre. Két életút, mely a hatalom legmagasabb csúcsáig tört és mégis, tragikus véget ért. Hová sodródhat életünk és vajon meddig nyújtózkodhat a hatalom? Megmondhatja-e még azt is, milyen ruhába bújjon az ember, vagy talán még az ember bőre alá is behatol? Mi köze a divatnak 1956-hoz? Talányosan azt lehetne mondani, hogy ahogyan a hatalom, úgy a divat is diktál.

Címlapon egy olyan korszak, amikor senki sem lehetett egyéniség, az 1956-os forradalom és az azt követő évek, ezúttal a divat okuláréján keresztül.

A film idén ősszel több gimnáziumban és kultúrintézményben indul útjára az október 23-i TV2 ősbemutató után.

 

Megszólalók:

Schiffer Miklós divatszakértő
Aczél Petra kommunikáció-kutató
Bein Klára divattervező, egykori Rotschild Klára Szalon
Kende Péter író, Gimes Miklós vértanú unokatestvére
Nagy András kutató, ENSZ ’56-os iratainak feltárója
Gönczi Judit, az 1958-as Brüsszeli Expo résztevője
Felkai Anikó, egykori modell
Schmidt Bea, egykori modell
Vági Attila történész
Kerényi Lajos piarista atya
Somfai Éva színművésznő
Gáspár Tibor színművész

 

Főszereplő: Bátor Anna Daniela
Zeneszerző: Riz Olivér

Forrás: Nap Média

 

Hozzászólások