A magyar költészet napján mutatja be a Duna a Frici & Aranka című, Karinthy Frigyes és Böhm Aranka viharos szerelmi életéről szóló tévéfilmet.

frici

Szakács Hajnalka és Bölkény Balázs

A Frici & Aranka című alkotás árnyalt képet ad a századforduló irodalmi életének szereplőiről, középpontban a korszak ünnepelt írózsenijével és lehengerlő, különc feleségével.

A Nyugat első nemzedékének különös és izgalmas világába, a legendás kávéházi irodalmi életbe enged betekintést Tóth Tamás legújabb rendezése, ami Fráter Zoltán irodalomtörténész szakértői munkájával, Vajda Anikó forgatókönyve alapján készült.

Szakács Hajnalka

A film Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét követi nyomon 1917 és 1938 között. Karinthy és Böhm Aranka 1920-ban köttetett szenvedélyes házasságát állítja a középpontba.

A rendkívül sokoldalú író és a formabontó, később orvosi diplomát szerző, de a társadalmi konvenciókat semmibe vevő asszony házasságkötése után 100 évvel, 2020-ban született meg a produkció terve Juhász Anna irodalmár, kreatív producer ötlete alapján.

A centenárium adott különleges okot arra, hogy összefogjon Csáky Attila producerrel, illetve Karinthy Verával, az író dédunokájával, és megmutassák a család történetét a nagyközönségnek.

Tenki Dalma, Bölkény Balázs és Szakács Hajnalka

Kulcsfontosságú szerep jut a filmben a barátok, szeretők és rokonok karaktereinek is. Megerősítik, mennyi nehézséget adott az életüket beárnyékoló háború, miként volt sziget számukra egy kávéház, és mit jelentett a baráti összetartozás. De megjelenik közelről Böhm Aranka karaktere, aki számos belső bizonytalanságát, „múzsaságát” sokszor vehemens és kihívó viselkedéssel, folytonos szerepléssel és kilengéseivel igyekezett kompenzálni.

Mindennek ellenére egy valódi, se vele, se nélküle viszony jelenik meg a filmben. Az írót nem áldozatként mutatják be az alkotók, sokkal inkább arra koncentrálnak, hogyan működhetett ez a szenvedélyes és sajátos humorral átszőtt kapcsolat.

A főbb szerepekben

Szakács Hajnalka (Böhm Aranka)

Bölkény Balázs (Karinthy Frigyes)

Hajdu Tibor (Kosztolányi Dezső)

Páder Petra (Harmos Ilona)

Eke Angéla (Kondor Lívia)

Balázs Andrea (Guthi Erzsébet)

Erdélyi Timea (Klug Böske) és

Tenki Dalma (Judik Etel) láthatók.

Operatőr Szecsanov Martin, látványtervező Pallós Nelli.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Sanzonfilm Studio gyártásában valósult meg.

Frici & Aranka – országos tévépremier április 11-én 21:35-től a Dunán.

 

Forrás: MTVA Sajtó és Marketing Iroda

Kapcsolódó cikkünk

 

 

 

Hozzászólások