Az Aquincumi Múzeum és a Dunai Kulturális Folyosó projekt szervezésében június 29-én rendezik meg a Folyami Örökség Napja – Duna nap című programot.


2014. június 29., 11.00-16.00

11.00 „Tapintható Láthatatlan” – a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő dombormű avatása (Budapest Budavár Rotary Club)

11.00-15.30 Duna kvíz

11.00-16.00 Kézműves programok: hálószövés, ólomnehezék öntés

12.00-15.00 Búvárrégész előadás és bemutató

11.00-15.00 Római gályával a Dunán – sétahajózás

11.00-16.00 Hajómakett készítés

12.00-16.00 Ügyességi –vizes- játékok

15.00-16.00 A dunai vizák története- Dr. Bartosiewicz László előadása

A programon a részvétel ingyenes.

„Tapintható Láthatatlan” – vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő dombormű avatása
2014. június 29. 11 óra – Aquincum Múzeum, 1031 Budapest, Szentendrei út 135.

A világban és hazánkban is számos helyen léteznek már látássérültek tájékozódását segítő olyan objektumok, amelyek valamilyen szép, jellegzetes épületet vagy teret tapintható domborművön ábrázolnak. A Budapest Budavár Rotary Club a BTM Aquincum Múzeummal karöltve a római kori romterületen valósítottak meg egy ilyen létesítményt, hogy önzetlen összefogással

  • bemutassák a visszaépített Festőházat és környezetét, ezzel látássérült embertársainknak nyújtsanak megélhető  térélményt, ismeretterjesztést,
  • közvetlen eszközként járuljanak hozzá a látássérültek tájékozódásához,
  • példát mutassanak, hogy minél több ilyen objektum valósuljon meg szerte az országban.

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma 1894-ben nyitotta meg kapuját, bemutatva a római kori polgárváros területének kiásott központi területét, s mára korszerű régészeti parkká vált. Számos, a hely tematikájához illeszkedő attrakció közül kiemelkedik a rekonstruált Festőház. Nevét a feltárásakor talált festék-tégelyek nyomán kapta, amelyek arra utalnak, hogy a tulajdonosa festőember lehetett. Az épület és a berendezése egy római iparos-polgár életterét mutatja. A múzeumnak és munkatársainak szívügye, hogy a fogyatékkal élő embertársaink számára is megmutathassák fővárosunk múltjának ezt a fontos szeletét, amit a római kor hagyott ránk.

A „Festőházat” a Club hatodikként valósítja meg, ezek „zászlóshajója” a Szentháromság teret és közvetlen környékét mutatja be. A Club kezdeményezése mozgalommá terebélyesedett és országszerte immár 18 hasonló objektum szolgálja a vakokat és gyengénlátókat, egyebek között az egri Dobó téren, Kecskemét és Szolnok főterén is, amelyek létrehozásában a helyi Rotary Clubok vettek részt.

A most elkészült bronz objektum Páljános Ervin szentendrei szobrászművész alkotása.

www.aquincum.hu

(Aquincumi Múzeum)

2014. június 26.

Hozzászólások