A MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Program támogatásával megvalósult projekt keretében a fogyatékkal élő és egészséges gyermekek a tánc és a pantomim művészet segítségével tanulhattak az egymás iránti toleranciáról, az odafigyelésről és egymás elfogadásáról.

allatmesek1

A Garabonciás Alapítvány által koordinált ” Fogadjuk el, Fogadjuk be” elnevezésű program kettős céllal jött létre: egyrészt a mozgás örömén keresztül szeretné fejleszteni a középsúlyosan értelmi fogyatékos gyermekek személyiségét, másrészt az egészséges gyermekekkel közösen megtartott foglalkozások által kívánja elősegíteni a társadalmi szolidaritás, a fogyatékosok integrációjának megvalósulását.

Az 2014 októbere óta tartó program során a középsúlyosan értelmi fogyatékos gyermekek heti rendszerességgel mozgásterápiás foglalkozásokon ismerték meg a különböző korok táncait Aranyos Ágota tánc-és drámapedagógus, illetve a pantomim művészet alapelemeit Tarcsa Zoltán pantomim művész vezetésével. A program második szakaszában már a Garabonciás Gyermekegyüttes tagjai is bekapcsolódtak a Balázs Ágnes gyógypedagógus, drámapedagógus által vezetett foglalkozásokba, és ebből a közös munkából született meg az „Állatmesék” előadás.

 

A francia királyi udvar egykori alkotóművészei, La Fontaine, a meseíró és Lully, a zeneszerző-táncmester, a táncos-pantomimes játékihlető szerzői valójában sohasem vittek színpadra közös művet, együttműködésük mindannyiszor meghiúsult, torzsalkodásba fulladt, nem ritkán a bemutató előtti pillanatokban. A Garabonciások első ízben vállalkoztak a barokk művészek „összebékítésére.” Ebben az előadásban a tánc, a pantomim, a rögtönzés-színház érzelmet kifejező hang és zenei effektjei együttesen mesélik el többek közt, a nagyravágyó Szajkó esetét a Pávákkal és társaival, a Róka és a Gólya lakomájának történetét, a Tücsök és a hangya meséjét, illetve az Éléstárba szorult menyét történetét más ismert és kevésbé ismert történetekkel együtt.

 

A program fontossága, hogy a sajátos, zárt világban élő értelmileg akadályozott gyerekek a megszokott környezetben is találkozzanak újdonságokkal, új impulzusokkal. A tánctól elválaszthatatlan zene, a megismert korok táncai, játékai mind tágítanak ismereteiken, de elsődleges cél a társadalomba való beilleszkedés, a méltó emberi élet megvalósulása. Ehhez nagyon fontos az épek részéről az elfogadás és a befogadás.
Ez a közös program, a közös felkészülés, az együtt játszás öröme, egymás megismerése, lehetőséget jelent az integráció megvalósítására.
A létrejövő előadás több helyszínen való bemutatása pedig lehetőséget teremt a szegregált intézményben élő sérült gyerekek tapasztalatainak bővítésére, illetve az egészséges gyerekek számára a személyes találkozás, el- és befogadás élményének megélésére.

AranyosAgota

Aranyos Ágota tánc-és drámapedagógus

 

Az előadásban szereplő mesék

Medve és a kertész
Szajkó és a pávák

Tücsök és a hangya
A két kecskegida
Az oroszlán és az egér

A róka és a gólya meséje
Az éléstárba szorult menyét

Holló és a róka meséje

Az előadás bemutatója 2015. április  21-én 10.30 órakor lesz Szentendrén, a Barcsay Jenő Általános Iskola nagytermében.  (Szentendre, Kálvária út 15.)

További előadások:

2015. április  21 (Kedd) 14.30: Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő (Budapest, San Marco u. 48-50 )

2015. május 20. (Szerda)  14.30: Kolonits György Általános Iskola (Bp. 22. ker. Tompa u. 2-4)

2015. május 21. (csütörtök) 8.30: Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális  Szakiskola
(Budapest., 12. ker Hegyhát u. 19.)

Hozzászólások