Születésnapján Fekete István íróra, számos ifjúsági könyv és állattörténet szerzőjére emlékezünk, aki barátjával, Csathó Kálmánnal együtt az „erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője. Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. 2002 decemberéig legalább 8 700 000 példányban adták ki műveit magyar nyelven. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei.

1960-ban József Attila-díjjal tüntették ki a Tüskevár c. regényéért. Posztumusz díjai: Somogyért-díj, Magyar Örökség-díj és a Somogyország Kincse cím. Több regényéből készült sikeres film, így például a Bogáncs vagy a Tüskevár, és a felnőttek körében is igen kedvelt Vuk című rajzfilm. Hetvenedik születésnapjának méltó megünnepléseként megkapta a Munka Érdemrend arany fokozatát. Napjainkig több mint harminc oktatási és egyéb intézmény vette fel az író nevét.

Megemlékezésünkben álljon itt néhány jellemző, tanításként is felfogható és elgondolkodtató idézet az írótól: 

Szeretem a ködöt, mert túl rajta zsongó jólét, meleg kályha, ölelésre tárt karok és mesék vannak, melyek talán valóra válnak. Szeretem a ködöt, mert eltakarja a múltat, a jövőt, és a jelen is olyan homályos benne, hogy talán nem is igaz.

A csillagok bizony érdekelnek, s ha egyedül vagyok, szeretem is őket, hiszen személyes ismerőseim is vannak közöttük, akik emlékeztetnek vidám estékre, szomorú éjszakákra, utakra és emberekre, akik már elmúltak, akiknek leszakadt a csillaguk. Igen, ha egyedül vagyok, mert társaságban nem lehet csillagokkal beszélgetni, annak pedig elmúlt már az ideje, hogy kéz a kézben, valakivel kettesben nézzem a csillogó égi csodákat.

Az értelem, a tudás és a lélek a miénk. Az Istentől kaptuk. Örökbe. De még ezekkel is azt teszünk, amit akarunk. Csak egyszer be kell számolni róluk…, hogy mit csináltunk velük.

Fekete István: 1900. január 25. – Budapest, 1970. június 23. Életéről, munkásságáról bővebben ITT olvashatunk.

 

Kökény Éva

 

 

Hozzászólások