2016. január 22-én, vasárnap Budapesten a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ dísztermében rangos gálaműsorra került sor. A XXI. Magyar Kultúra Napja tiszteletére, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében ekkor adták át a Magyar Kultúra Lovagja díjakat (érem, jelvény és díszoklevél) s a címeket. A lovaggá avatás ceremóniája során Farkas Gábor betegsége miatt, az ő nevében, az adományozók hozzájárulásával a felterjesztő civil szervezet: az Európa Jövője Egyesület társelnöke: dr. Kriston Vízi József vette át az elismerést.

Ezzel Bács-Kiskun megyében immár 14 főre emelkedett a lovagok száma, ebből négyen kecskemétiek.

Az alábbiakkal indokolták Farkas Gábor Mátyás lovaggá választását:

Farkas Gábor Mátyás (Kecskemét) magyar-történelem szakos tanár. Lovagias tettek: Szakmai pályáját a művelődő falusi és kisvárosi kisközösségek klubhálózatában kezdte, amely a Duna-menti Folklór Fesztiválok (1968) szervezésében bontakozott ki. 1990-ben kezdeményezője az Európa Jövője Egyesület létrehozásának, illetve a működés középpontjában álló Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozóknak, amely napjaink kiváló minősítésű kulturális fesztiválja. Szervezője az embargós időkben az ENSZ-engedélyes Vajdasági karácsonyi adomány-mozgalomnak. 

Kecskemét testvérvárosi kapcsolatainak szélesítője. 2006-ban kezdeményező-szervezője a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekarnak. A Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke. Két cikluson át a NEA Dél-Alföldi Regionális Kollégiumának alelnöke. Tevékenységéért számos elismerésben részesült, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikereszt, az Európa Parlament „Európai Polgár Díj” és Kecskemét Díszpolgára. A lovagi tettek sorában „A közművelődés és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért” kiemelkedő erényei kerültek megörökítésre az Aranykönyvben. 

Szívből gratulálunk, kedves Gábor!

 

Nagy L. Éva

 

 

Hozzászólások