A közel három évtizede működő Garabonciás Ifjúsági és Gyermek Együttes saját, régi korok táncait és a pantomim világát ötvöző mozgásszínházi világa mellett, már 5 éve az együttes életének része az értelmileg sérült fiatalokkal, gyerekekkel való közös együttlét, szereplés. A következő bemutatójuk június 11-én lesz a Gödöllői Királyi Kastélyban a Koronázási hétvége alkalmával.

Ez a művészet és élményterápiás program immár 4. éve az Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.
Míg az előző években a Garabonciás Együttes és a IX. kerületi Friss utcai Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény közös együttműködésével létrejött integrációs előadások létrehozásán, bemutatásán volt a hangsúly, addig idén az együttes repertoárjából válogatva, egy olyan utaztatható előadás létrehozása volt a cél, ahol a néző gyerekek is résztvevői lehetnek a programnak.

A közel 50 perces program animátora Tarcsa Zoltán pantomim művész, az együttes pantomim mestere egy olyan kalandozásra hívja a gyerekeket, ahol résztvevői lesznek Esopus és La Fontaine meséinek, bepillanthatnak a középkori komédiások előadásába, láthatnak udvari táncokat, de az előadás végén Aranyos Ágota koreográfus, táncpedagógus vezetésével ők is táncra perdülhetnek.

A korábbi évekhez hasonlóan a Garabonciás Alapítvány művészeti munkatársai a tanév során tovább folytatták a különleges élményterápiás foglalkozásokat a Friss utcai Gyógypedagógiai Intézményben. Az „Évszázadok meséi, táncai” egy-egy előadására a Garabonciások mellett vendégművészként lépnek fel a korábbi előadások Down-szindrómás szólistái.

Az előző években a gyógypedagógiai intézmények mellett normál általános iskolásoknak is játszották az integrációs „mesék” sorozatot, az idei programot azonban csak gyógypedagógia intézményekbe viszik el. A 2. kerületi Cseppkő utcai óvodába, a Palotás Gábor beszédsérült és tanulási zavarral küzdő gyerekek Általános Iskolájába, a Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménybe, és a Mádi utcai lakásotthonba.

A Garabonciás Együttes integrációs mesék sorozatát (Óramesék, Állatmesék, Embermesék) közel 1500 sérült és egészséges gyerek látta az elmúlt 3 évben. Az el és befogadás, s ennek a közönség számára való őszinte közvetítése a visszajelzések alapján  mindenki számára feledhetetlen élményt nyújtottak.

Bízunk benne, hogy az idei interaktív előadássorozat hasonló sikeres fogadtatásra talál, mint ahogy a Garabonciás Együttes új, MaszKaland című bemutatója június 11-én a Gödöllői Királyi Kastélyban, mely az előző évi Integrációs Garabonciás Mesék Tánc Világnapi előadás helyszíne volt.

Forrás: Fonó Budai Zeneház