A közönségdíjas Propülaia épületet online szavazás útján választották ki a 30 győztes közül, a hét fődíjast pedig szakértői zsűri válogatta ki a győztesek mezőnyéből – írta honlapján az európai örökségvédő szervezet.

A fődíjasok között szerepelt az Akropolisz megőrzésén dolgozó bizottság, a tallinni Hidroplánkikötő, a medellini Római Színház és a twickenhami Strawberry Hill is.
Az Európa Nostra idei 30 díjazottja között magyar pályázó is nyert: a kulturális örökség megőrzéséért járó európai uniós kitüntetést március végén az alsóbogáti Festetics-kastély/Kiskastélynak is odaítélték.

A Propülaia

A díjakat vasárnap adták át az athéni Herodes Atticus ókori színházban Andrulla Vasziliu, a kulturális ügyek EU-biztosa, Plácido Domingo világhírű operaénekes, az Europa Nostra elnöke és Karolosz Papuliasz görög államfő jelenlétében.

A 30 díjazottat csaknem 200 projektből választották ki az örökségmegőrzés, a kutatás, a példamutató elkötelezettség, valamint az oktatás-képzés és figyelemfelkeltés terén véghezvitt munkájukat jutalmazva.

Az Europa Nostra összeurópai nem kormányzati szervezetként (NGO) működik összesen 250 nem kormányzati, illetve nonprofit szervezet képviseletében. Munkáját 150 kapcsolódó közigazgatási szerv és társulás segíti. Szakmabeliekből és önkéntesekből álló, kiterjedt hálózata azt tekinti feladatának, hogy elkötelezetten védje Európa kulturális örökségét, és megőrizze azt a jelen és a jövő generációi számára.

MTI

2013. június 18.

Hozzászólások