A szezonális téli gyümölcsök mellett a kimondottan téli zöldségekből is nagy választékot találunk a kecskeméti piacon. Érdemes ezeket fogyasztani ezekben a megfázásos, influenzás időkben, hiszen a természet bölcs doktorként úgy is védi és gyógyítja szervezetünket, hogy észre sem vesszük! A téli zöldségek ugyanis tele vannak a fertőző betegségek megelőzését és leküzdését segítő antioxidánsokkal és vitaminokkal. Ezáltal erősítjük immunrendszerünket.

A zöldségek sorát kezdjük egy olyannal, amelyet a közmondásból ugyan mindenki ismer, de fizikai valójában csak kevesen! Az utóbbi időben a Piaccsarnokban egyre nagyobb felhozatalban kapható a csicsóka; melyet burgonya helyett használhatunk a háztartásban. Kiemelkedőn jó az élettani hatása, és bár édesebb ízű, a krumplival ellentétben a csicsókát cukorbetegek is fogyaszthatják.

A fehérrépához hasonló megjelenésű, de annál sokkal nagyobb méretű paszternák ugyancsak széles körben felhasználható a konyhában: levesekbe és ételekbe egyaránt finom betét. Ráadásul a csicsókával együtt a paszternák is vegyszermentes zöldség, hiszen ellenáll a kártevőknek, és ezért nem kell permetezni!

Az inkább a sörretekhez vagy a hagymához, semmint a köménymaghoz hasonlító külső megjelenésű gumós édeskömény nyersen és megfőzve ételekben egyaránt egészséges finomság. Csakúgy, mint a cékla, amely megfőzve vagy nyersen céklalének kipréselve egyaránt rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Erős színanyagát – a betaint – még a rák megelőzésére is hasznosnak találják a kutatások; éppen úgy, mint a lilakáposztában lévő antociánt. Amúgy a káposztafélék mindegyike alapvetően nagyon egészséges, többek között erőteljes méregtelenítő hatású.

S ha már a télre betárolt zöldségeknél tartunk, ne hagyjuk ki a hagymát, illetve a telente okkal népszerű lilahagymát se, hiszen a hagyma illóanyaga erős vírus- és baktériumölő hatással rendelkezik. Ráadásul rákellenes élelmiszerként is számon tartják a természetgyógyászatban.

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön a tél igazi csodaszere: a fekete retek; amelyet megpucolva és nyersen lereszelve, és úgy elfogyasztva jobbnak tartanak a megfázásra és a náthára, mint a teába reszelve amúgy kiváló hatású gyömbért! Ráadásul a fekete retek kimondottan hatékony epe- és vesetisztító hatással is rendelkezik: rendszeren fogyasztva, és bőséges folyadékbevitellel akár még a vesehomokot vagy a kisebb vesekövet is képes kihajtani a szervezetből.

Mindezek mellett nem mellékes nyilván az sem a hideg téli időszakban, mikor könnyen felugrik pár kiló. A zöldségekben előnyös élettani tulajdonságaik mellett sok a táplálékból a zsírt közvetlenül felszívó, és azt a szervezetből kivivő rostanyag. S mellette a zöldségek – bár táplálnak és eltelítenek -, de nagyon kevés hizlaló zsírt, cukrot és általában kalóriát tartalmaznak.

 

Képek és szöveg: Komlós József JR

 

 

Hozzászólások