A legtöbb állatkertben lehetőség van rá, hogy az ember a kedvenc állata nevelőszülőjévé válhasson. Nagyon klassz dolog, ráadásul az adott állatot is támogatjuk vele. Én tavaly lettem a Kecskeméti Vadaskertben élő lemúrok, azaz gyűrűsfarkú makik nevelőanyukája. Nem volt kétséges, hogy az egyéves nevelőszülőség leteltével meghosszabbítom az örökbefogadást.

en a makikkal vagyok

Egy évvel ezelőtt gyűrűsfarkú makikat kaptam a névnapomra. Oké, ez így nem teljesen igaz, de valahol azért mégis. Sokan valószínűleg nem tudják, de a legtöbb állatkertben örökbe lehet fogadni az ott lakó állatokat. Ez azt jelenti, hogy egy kisebb összeggel támogatjuk az adott állatot. Cserébe kapunk egy oklevelet, ami igazolja, hogy onnantól egy évig a nevelőapukája vagy anyukája vagyunk. Sőt, egy kis táblán az állat kifutóján is feltüntetik a nevünket.

 

en a makikkal

Fotó: Kecskeméti Vadaskert

Én akkor szerettem bele ezekbe a cuki, csíkosfarkú kis állatkákba, amikor valószínűleg sokan mások is. 2005-ben bemutatták a Madagaszkár című animációs filmet, amelyben a makik fontos szerepet kaptak. A királyuk pedig elénekelte azt az idegesítő, de mégis szórakoztató dalt, hogy Riszálom úgy is, úgy is.

Utána sokat emlegettem őket, míg végül tavaly a szüleim névnapomra azzal leptek meg, hogy a nevemben örökbe fogadták a Kecskeméti Vadaskert makijait. Az elmúlt egy év során többször is volt alkalmam meglátogatni őket. Néztem, ahogy játszanak, büszkén szelfiztem a kifutójuk előtt az örökbefogadást igazoló táblámmal.

Sajnos, az idei névnapom kevésbé kellemesen telik majd el. Nem a napsütésben ugráló lemúrokat fogom nézni a Vadaskertben, hanem a lakásomban bezárva várom, hogy minél hamarabb elmúljon a járvány. Abban viszont a kezdetektől biztos voltam, hogy meg fogom hosszabbítani az örökbefogadást, hiszen tök jó érzés, hogy támogathatom az állatokat. 

Jó szívvel ajánlom az állatkerti örökbefogadást mindenkinek. Az egyes intézmények honlapján mindig szerepel tájékoztató róla. Ha mostanság személyesen nem is látogathatjuk meg az állatokat, akit érdekel a dolog, annak bizonyára van rá lehetősége, hogy online is elintézze az örökbefogadást. Amikor az ember meglátja az erről szóló oklevelét, az garantáltan mosolyt csal az arcára. Ezekben az időkben pedig igazán nem árt egy kis jókedv.

 

Tokovics Tamás igazgató úr videója a lemúrokról a tavaszi napsütésben

 

Weninger Andrea

Kapcsolódó cikkeink egyike

 

 

Hozzászólások