Befejeződött a „HÍRÖS AGÓRA multifunkcionális közösségi központ létrehozása Kecskeméten” című fejlesztés a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A projektre 650,23 millió forint uniós és hazai támogatást nyert Kecskemét önkormányzata.

 

agora_szinhazterem

 

A „HÍRÖS AGÓRA multifunkcionális közösségi központ létrehozása Kecskeméten”  című fejlesztés keretében egy multifunkcionális közművelődési, közösségi központ került kialakításra a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A kivitelezés határidőre lezárult.

A Hírös Agóra keretében olyan térségi közművelődési intézmény jött létre, amely központi szerepet játszik a közművelődés, a civil szervezetekkel kialakított partnerség, az élethosszig tartó tanulás és a közművelődési tanácsadó szolgáltatás összefogásában. A projekt során az épület befogadóképessége és elérhető szolgáltatásainak száma növekedett. Egyik fő célja a térség közművelődési életének gazdagítása, a projekt keretében egy olyan közös cél fogalmazódott meg, amely a települések együttműködését is elősegíti.

Látványos belsőépítészeti megoldások valósultak meg a színházteremben, megújult a padlóburkolat, a színpadburkolat, a zsöllyeszékek, a falburkolat, a hangszigetelt bejárati ajtók és az álmennyezet. Energiatakarékos és korszerű lett a színházteremben a színháztechnológia és az épületgépészet egyaránt. A fűtési-hűtési és gépi szellőzési rendszer teljesen átépült. A beépült új légkezelési rendszer három funkciót lát el egyetlen gépegységgel: hűt, fűt, szellőztet. A beépített érzékelőknek köszönhetően ellenőrzi a légáramlást és például a nézőszámnak megfelelően optimalizálja azt, a komfortérzet figyelembe vételével. A teljes felújításon áteső mosdók új felszerelési tárgyai is a gazdaságos, környezetbarát működtetést szolgálják.

 

agora_neptanc

 

A projektben megvalósult tértípusok az intézmény multifunkcionalitását segítik elő:
-szervezett és spontán közösségi programokhoz nyílt belső térszerkezet
-a fenti térben internet kapcsolattal ellátott terminálok; közösségi internet, wifi a teljes épületben
-társadalmi szervezetek befogadására alkalmas terek
-munkaerő-piaci, ifjúsági és más közhasznú információs szolgáltató tér/pont
-környezeti nevelési programok megvalósulását szolgáló terek
-az új tanulási formák megvalósulására alkalmas terek
– művelődési és szórakozási élményfunkciók ellátását korszerűen biztosító tér (színházterem)
-kiállítótér a szórakozási és élményfunkcióhoz kapcsolódóan
-területi közművelődési tanácsadó szolgáltató funkció ellátása érdekében kialakított terek
-hagyományápoló és művészeti csoportok működtetésére alkalmas intézményi infrastruktúra, technikai feltételek
-egészségnevelési és életviteli programok megvalósulását szolgáló terek

 

agora_csik

 

Az építési jellegű fejlesztéseken túl a közművelődési szakmai tartalom is  megújult, amelynek köszönhetően az intézmény fokozhatja népszerűségét.

Kecskemét vezetése fontosnak tartotta, hogy a belváros szívében létrejöjjön egy multifunkcionális közművelődési, közösségi központ. A város a kulturális intézmények közös fejlesztésében is látja a népességmegtartó és népességvonzó erő és a turisztikai vonzerő növelését. A Hírös Agóra multifunkcionális közösségi központ létrehozása nem csak Kecskemét, hanem az egész kistérség fejlődéséhez hozzájárul. Ezzel egy olyan példátlan összefogás valósulhat meg a térségben, amely a lakosság számára a mindennapi élet számos területén is érezhető pozitív hatásokat fejt ki. Pozitív hatással lehet a gazdaságra a turizmus fellendítésével, a piacképes műveltséggel rendelkezők számának növelésével, a népművészeti hagyományok megőrzésével, az alkotókészség fejlesztésével. A megvalósítás a térség hátrányos helyzetű társadalmi csoportjai körében is javítja a művelődéshez való hozzáférés lehetőségeit, miközben egyik kiemelt célcsoportja az ifjúság.

 

agora_balanyi

 

A megvalósuló programok célja nem csak a minőségi szabadidős szolgáltatások biztosítása, hanem az Európai Unió felnőttképzési szakemberei által kidolgozott kulcskompetenciák fejlesztése is.

További információ: www.hirosagora.hu

 

 

Hozzászólások