A jó konyhabútor hozzájárul a boldog, kiegyensúlyozott élethez – Elérhető közelségbe került a jövő konyhája – A konyhabútor otthonunk éke, egy olyan bútordarab, ami jó esetben több évtizedig része az életünknek. Ezért nagyon fontos, hogy amikor arról kell döntenünk, miképpen rendezzük be a konyhánkat, a megvalósítást szakszerű és mindenre kiterjedő tervezőmunka előzze meg, annak érdekében, hogy elkészülte után kellemes hangulatú és kényelmes kialakítású teret nyújtson számunkra.

Pál Attila konyhaszakértő

A konyha az a terület, ahol a család a legtöbb időt tölti együtt. Míg régebben a ház vagy a lakás egyik külön helyiségében volt megtalálható, ma már a legtöbb esetben az étkezővel és a nappalival egy légtérben helyezkedik el, ezért lényegesebb lett a praktikum mellett az esztétikus megjelenés.

„Érdekes, hogy jelentősebb ünnepek után, mint például a karácsony, amikor az átlagosnál többet használják a családok a konyhájukat, megnő az új megrendelések száma. Az emberek akkor ébrednek rá, hogy nem szeretik a meglévő bútoraikat, és másra, újra vágynak” – tudtuk meg Pál Attila konyhaszakértőtől, aki feleségével közös vállalkozásában 27 éve foglalkozik konyhatervezéssel és kivitelezéssel. Hozzátette, hogy a Covid-időszak hasonló tendenciát hozott. A szülők adott esetben home office-ban dolgoztak, napi szinten főztek, és a gyerekek is otthon töltötték az egész napot, így elképesztő mértékben felértékelődött a konyha szerepe.

Szakember tervez, és ő is végez

Konyhabútort nem úgy vásárolunk, hogy bemegyünk egy áruházba vagy egy szalonba, kiválasztjuk a megfelelőt, és hazavisszük. Ennek a bútordarabnak egy adott helyre kell tökéletesen illeszkednie. Nem mindegy, melyik elem hol helyezkedik el, ahogy az sem, milyen gépeket hol találunk benne.

a jovo konyhaja

Sok esetben, ha asztaloshoz fordulunk, az első kérése az, hogy mondjuk el részletesen, mit szeretnénk, számoljuk ki, rajzoljuk meg, majd a mi terveinkre alapozva elkészíti a bútort. Ilyen esetben nem ritka, hogy utólag derül ki, mit kellett volna másképp tenni, de akkor már késő, hiszen egy készre szerelt bútor esetében a változtatások költsége milliós nagyságrendű is lehet. A felelősség viszont a miénk, hiszen a konyhánk a mi iránymutatásunk alapján készült, reklamációnak helye nincs.

„Mi soha nem kérdezzük meg, hogy az ügyfél milyen elemeket szeretne, és milyen elrendezésben. Hozzánk bárki fordulhat tanácstalanul, ötletek nélkül. Nem az ő saját terveit valósítjuk meg, hanem alapos, 2-3 órán át tartó beszélgetés során feltárjuk a jelenlegi konyhájával kapcsolatos nehézségeit, problémáit, és az új konyhában ezekre kínálunk megoldásokat. A tervezésre sok helyen egy óra vagy egy alkalom áll rendelkezésre, míg nálunk a teljes elégedettségig zajlik” – hangsúlyozta a konyhaszakértő.

A szakemberek a tervezés folyamata során a helyszínt lézerrel mérik fel, szükség esetén segítenek burkolatot, tapétát választani. Majd a teljes képről egy fotórealisztikus, 3D-s látványterv készül, ami élethűen visszaadja a leendő konyha atmoszféráját.

Mindezeken felül fontos figyelembe venni a konyhát használó személyek szokásait (jobbkezes, balkezes), életkörülményeit (egyedülálló, családos, speciális igényű), testi adottságait (testmagasságát, könyökmagasságát), hogy minden a számukra lehető legkényelmesebb elrendezésben valósuljon meg. Ne kelljen senkinek feleslegesen hajlongania, ágaskodnia, mert az ilyen mozdulatok hosszú távon kényelmetlenséghez, fájdalomhoz, ezáltal stresszhez vezetnek, ami növeli a feszültséget a családi kapcsolatokban. Sokszor állhatnak ilyen helyzetek is a családi nehézségek mögött.

„Nálunk nem bútordobozokat vesznek az emberek, hanem egy olyan életérzést, ami örömöt okoz hosszú évekig. A küldetésünk: Minden nap örömet szerezni a konyhánk használóinak azáltal, hogy az anyagi kereteikhez és a szükségleteikhez mérten jól átgondolt, kézreálló, praktikus, ötletes, ugyanakkor ideális ár-érték arányú gépekkel felszerelt, lenyűgöző hatású konyhát, illetve más bútorokat tervezünk és szolgáltatunk határidőre” – fogalmazta meg Pál Attila.

Letisztult, egyszerű, mégis csúcsmodern legyen a jövő konyhája

A bútor külső kialakításán kívül lényeges, hogy a belső terei is megfeleljenek a különféle igényeknek. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mindennek legyen helye, sem a pulton, sem a szekrényekben, sem a fiókokban ne legyen rendetlenség. A zárt helyeken ezt a kívánalmat változatos elrendezésű rekeszek, különböző területfelosztó megoldások szolgálják. A pulton pedig igényesen kialakított „rejtekhelyre” kerülhetnek a kisebb háztartási gépek, mind a szemek, mind pedig a zsíros, poros szennyeződések elől elrejtve.

A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a konyhabútor letisztult képet mutasson, ne legyen konyha jellege, ugyanakkor minden kézreálló, praktikus és elérhető legyen benne. Népszerűek a megjelenésükben egyszerűségre törekvő klasszikus kialakítások, amelyek emellett – legmodernebb gépesítésükkel – minden kényelmet biztosítanak használóik számára. Egyre nagyobb hangsúly terelődik a fényekre. A konyha területének és a bútor felületének kialakítása során a színek mellett a fények összhangjára is kiemelt figyelmet fordítanak.

„Ma már olyan széles kínálat található meg a piacon háztartási gépek tekintetében, hogy az emberek azt sem tudják, merre induljanak el. Mi személyre szabott háztartásigép-tanácsadásal is várjuk őket, amit professzionális szakács kollégánk biztosít számukra. Így garantált, hogy kiválóan használható és ár-érték arányban is a legkedvezőbb darabot segítünk megtalálni” – avatott be a konyhaszakerto.hu weboldal üzemeltetője.

A jövő konyhája

Konyhánk berendezési lehetőségeinek legfeljebb anyagi korlátaink szabhatnak határt, ugyanis már a magyar piacon is elérhetőek olyan csúcstechnológiák, amilyenekkel otthonunk falai között ez idáig nemigen találkozhattunk.

A mai kort jellemzi, hogy szinte minden okos. A telefonunk, az óránk, és ez alól már a háztartás, a konyha sem jelent kivételt. Háztartási eszközeinket ma már Wifihálózatra köthetjük, távolról irányíthatjuk, ellenőrizhetjük. A jövő konyhájában a hűtőben elhelyezett kamera segítségével pedig vásárlás közben is felmérhetjük, mit szükséges még a kosarunkba tenni.

A konyha szoba jellegét segíti elő, hogy a mosogatót és a csaptelepet üveg- vagy bútorlappal fedhetjük el, és csak akkor válik láthatóvá, elérhetővé, amikor használatban van.

„A konyhabútor a megszokott nagygépeken kívül olyan különlegességeket is rejthet már, mint a gőzsütő, amely a mikrót képes kiváltani egy sokkal egészségesebb, hatékonyabb eljárással, vagy mint a „joystickkal” irányítható indukciós főzőlap, a főzőlapba beépíthető szagelszívó, illetve a vákuumozó fiók, amit otthoni szuvidálásra használhatnak az igazán elhivatott hobbiszakácsok” – ismertette Pál Attila.

A bútor anyagának, alkotóelemeinek kiválasztása is jelentős döntés. Újdonságként lehet találkozni ezen a területen az ujjlenyomatmentes bútorlappal. Mindamellett, hogy fogantyúkból is rendkívül széles a választék, egyre inkább elterjed a fogantyúmentes megoldás, amely csökkenti a bútor konyhai jellegét.

XXI. századi vívmánynak számít a tisztított víz elérhetőségének megteremtése is, amihez speciális, kétutas csaptelepek, valamint kis helyen, akár a lábazatban is elhelyezhető tisztító berendezések állnak már rendelkezésre. Amellett, hogy a tisztított víz kiszűri a csapvízből a káros anyagokat, gépeinket is kíméli, amelyek ezáltal hosszabb élettartamúak lesznek.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

Langmár Kommunikáció

 

Hozzászólások