Az AIPA Nonprofit Kft. és a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület szervezésében a Nők a családban és a munkahelyen címmel Burn out workshop-ot rendeztek, amely pályázat útján valósult meg 2018. november 30-án a Veyron Étterem és Rendezvényházban.

A programot moderálta Pajkó Andrea, előadott Schónerné Emődi Edit HR-vezető, coach. A téma a kiégés vagy más szóval a burn out volt. Jelmondata: „Égsz vagy kiégsz?” A projekt célja: a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása, a család és a munka összeegyeztethetőségének megvalósítása együttműködések által.

A bevezetőben Pajkó Andrea elmondta, hogy fontos a téma, mivel mindannyian érintettek vagyunk. A coach Müller Pétert idézte: „Légy valódi mágus, ne öntudatlan varázsinas.” Fontos, hogy vissza tudjunk venni a sebességből. Az egyik résztvevő véleménye szerint: ha valamit jól is lehet csinálni, akkor ne csak akárhogy csináljuk! A másik résztvevő elmondta, hogy a hangos világgal nem tud azonosulni. A coach szerint rendkívül fontos, hogy valamilyen dolog tudjon bennünket lelkesíteni a hétköznapokon.

A résztvevők felsorolták a kiégés tüneteit:
1. Fizikai: alvászavar, függőségek
2. Érzelmi: fásultság, ingerültség, türelmetlenség.

Elhangzott a kérdés: Hová tartasz? – Ahol a nap süt – volt az egyik résztvevő válasza. Majd képeket választottak, amelyek jellemzik életüket. Aki akart, beszélt róla, hogy miért éppen azt választotta.
Melyek voltak a törések az életünkben? A gyermekvállalás sokak életében változási kényszert vagy motivációt eredményezett egy új dologra. De mi a legrosszabb, ami történhet, ha változtatunk?

Fontos a pihentető alvás, az önismeret, új, lelkesítő célok megtalálása, a pillanat átélése. A tréning résztvevői kördiagramon ábrázolták egy átlagos napjukat, majd megbeszélték azt. Beszéltek arról, hogy ki milyen sporttal töltekezik a mindennapokban: jóga, kerékpározás, futás, labdajátékok.

Kiégés ellen fontos a tudatosság, a ‘B’ terv kidolgozása. A nap végén megbeszélték, kire hogyan hatott a tréning. A résztvevők jó hangulatban, sok tanulsággal tértek haza.

 

Szitásné Nagy Ágnes

Fotó: Horváth Péter

 

 

Hozzászólások