2019. augusztus 17-én került sor az általam kiírt: „Éghajlatváltozás környezetünkre, az emberre és a természetre a festészetben” című pályázat díjkiosztójára és az ünnepélyes kiállítás megnyitójára a XI. kerület Eresz Kultúr Pontban. Nagy örömömre szép számmal jöttek a művészek mellett vendégek is. Köszönöm szépen az érdeklődést, amellyel megtiszteltétek a rendezvényt.

Fontosnak ítélem meg, s valóban igaz, hogy a klímaváltozás korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. A legösszetettebb földi életközösségnek számító erdőségek a klímaváltozás következményeként nemcsak jelentős változásokon mennek keresztül, hanem tudatos tevékenységgel, odafigyeléssel fenntartható eszközt jelentenek a klímaváltozás káros hatásainak mérséklésében is.

Engem nagyon foglalkoztat a Föld, az emberek, az állatok és a természet világa, s hogy ez az élhető bolygó még az utókor számára is fennmaradhasson. Ezért fontosnak ítélem meg a témaválasztást: az éghajlatváltozást, s a Földet, mint az otthonunk megvédését, erre művészi kifejező eszközökkel történő figyelem felkeltését, s a felhívást, hogy mi mint emberek, odafigyelhessünk, figyelmeztethessük azokat, akik pl. a környezetünket szennyezik, vagy a vizeinket, hiszen a víz az ember számára az életet jelenti.

A pályázat megnevezéséből is kitűnik, hogy eléggé kötött, elgondolkodtató volt. Azért valljuk be, igen szépen oldották meg a művészek. Örömömre s a zsűri örömére is szolgált a sok szép megoldás, s igen kifejező alkotások szerepelnek. Nagyon nehéz volt a zsűrinek döntenie, ezért született tulajdonképpen ennyi díjazott. Több szempontból állította fel a végeredményt a zsűri:

Ezen megvalósulási forma fontos tényezője valamilyen szinten a természetre, az emberekre azok a környezeti tényezők, amelyek fenyegetik az élhető bolygónk fennmaradását, s ezen megvalósulási formák megjelentetése adta magát a kihívást. Lényegében ezen megjelentetésben fontos szerepet töltött be a festmény mondanivalója, a formája, az egyedisége.

Összességében elmondhatjuk, hogy esetenként érzékeny érzésvilágról beszélhetünk, kifejező erejűek, visszaadják a szemlélőben a művészek által felállított színvonalat, amely itt is érzékelhető a kiállított művekben. Láthatjuk, hogy több művész esetében is már kialakult az önmegvalósítás is.

Ez a pályázat a művészek lelki világába enged betekintést, hiszen más és más egy-egy művész által megfogalmazott mű. Itt egyedi, az adott művészt foglalkoztató környezeti hatások kerültek megalkotásra. Láthatjuk az elénk táruló tárlaton például Nagy-Kóré Mária alkotását, mely a Cunami címet viseli. Azt szemlélteti a művésznő, hogy a Föld kizsigerelése is eredményezheti ezt a tragédiát, de természetesen közrejátszik a megváltozott klíma is, s eredményeként egy ilyen természeti katasztrófa alakul ki.

Vagy érdekes Miklós Györgyi alkotása, amely a Búra alatt címet viseli: az élet egy búra alatt zajlik, mert a búrán kívül az élet már csak maszkon keresztül lehetséges. Ők ketten megosztott I. helyezést kaptak a zsűritől. De sorolhatnám Gál Mihályt (a Jegesmedve alkotásával) és Bolla Katalint, akik szintén megosztott II. helyezést értek el.

Mindkét alkotás nagyon kifejező, s korunk egyik leglényegesebb, kulcsfontosságú eseménye pl. a jéghegyek olvadása. Szebbnél szebb megoldásokat tudok említeni, ilyen a két III. helyezett, Mucsi Margó Erdőtűz című alkotása, valamint Kerekesné Papp Évi Poszeidon takarít című. Mindkét alkotás érdekes, s lenyűgöző egyben.

Ezen felül született még három Különdíj is, melyeket Bors Györgyi fantasztikus alkotása: Önmagunk szorításában, ahogy az ember életterét önmaga szűkíti, Sebestyén Dánielnek az alkotása, amely nagyon lenyűgöző, a címe: Meggondolatlanul, s Tóth Ferenc műve: Éghajlatváltozás címmel. A föld sorsára hívja fel a figyelmet.

Nagyon sok érdekes megoldás érkezett, s szeretném a kiállítókat név szerint felsorolni:

Beke Gyöngyi, Benczúr Benke Mária, Bolla Katalin (II. h.), Bors Györgyi, (különdíj) Cseresnyésné Bécsy Zsuzsanna, Debreceni Eszter, Fogarasi Lászlóné Évi, Gál Mihály, (II. h.), Görbe Ágnes, Horváth Zsófia, Kerekesné Papp Éva, (III. h.) Kiss Hajnalka, Kovács Sándor, Komondi Magdi, L. Kulcsár Erzsébet, Lenhardt Mária, Miklós Györgyi, (I. h.), Miklósi Ibolya, Mucsi Margó, (III, h,.) Nagy-Kóré Mária, (I. h.), Ódor Bendegúz, Papp Teréz, Sebestyén Dániel, (különdíj), Szitár Éva, Szombathy Julianna, Ternyák Erzsébet, Tóth Ferenc (különdíj).

Ez a pályázat nagyon elgondolkodtató volt, s az adott művész egyfajta szemléletét is tükrözi. Fontos visszajelzés minden képzőművészeti alkotó számára, hogy műveik minél szélesebb körben láthatóak legyenek, s megismerhessék őket, így a látogató egy kis betekintést kaphat az adott művész lelkivilágáról, lelkiállapotáról, illetve gondolkodásáról.

Itt szeretnék köszönetet mondani, hogy az eseményt jelenlétével megtisztelte lovag Kanizsa József, aki a Kultúra Lovagja címet megérdemelten viseli, aki Kőbánya Díszpolgára, s 33 évig volt a Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára. Köszönetemet szeretném kifejezni a Dabasi Gyóni Géza Irodalmi Kör tagjainak Hermann Marika vezetésével; (Cserna Ferenc, Erős Lászlóné, Figula Csaba, Farkas József, Németh Sándor, Szedő Tibor, Szűcs Szilvia és Tilingerné Gerlei Ilona), hogy az ünnepséget jelenlétükkel és verseikkel színesítették, valamint Izsák Gergő diplomás gitárművésznek, aki zenei tudását most is sziporkáztatta.

Még akinek szeretnék köszönetet mondani, az Streit Gábor Bora, aki interjút készített az eseményről. Az ünnepség alatt felvétel készült, amelyet Szűcs Szilvia készített, a Gyóni Géza Irodalmi Kör tagja. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet, s köszönöm szépen a lehetőséget Weninger Erzsikének, aki lehetővé tette, hogy beszámolhassak erről az ünnepi eseményről.

 

N. Sebestyén Katalin