Szantorini szigetén a tengervízzel borított vulkán magmakamrájában fortyogó magma mennyisége 15 hónap alatt láthatóan megnövekedett. A geológusok ezzel párhuzamosan nagyszámú gyengébb földrengést regisztráltak. Hogy ez azt jelenti-e, hogy a hosszú ideje inaktív vulkán kitörése a közeljövőben várható, senki sem tudja.

A krétai partokon szökőár söpört végig, majd egy méter vastag hamuréteg borította be a szigetet. A 3600 évvel ezelőtt történt természeti katasztrófa oka a Szantorini szigeti vulkán kitörése volt. A szétszóródott vulkáni kőzetből még a Sinai-félszigetre is jutott.

A vízborította vulkán évtizedeken keresztül semmilyen aktivitást sem mutatott. Az Oxfordi Egyetem kutatói azonban 2011. január és 2012. április között feltűnő változásokat tapasztaltak. A földalatti magma mennyisége 10-20 millió köbméterrel nőtt David Pyle és kollégáinak a Nature Geosciences című szaklapban megjelent tanulmánya szerint. A növekedés mértéke kb. 15-ször akkora, mint a londoni Olimpiai Stadion.

A tudósok radarképek és GPS-vevők segítségével egyenesen a földfelszínen tudták mérni a változásokat. A megfigyelések 15 hónapja alatt a magma szintje 8-14 cm-rel emelkedett meg, vagyis  egy év alatt annyival nőtt a mennyisége, mint máskor 10-20 év alatt. A szigetcsoporton 2011. januárjától egy sor gyengébb rengés jelentkezett. Legtöbbjüket ugyan csak érzékeny mérőműszerek segítségével észlelték, ám ezek 25 éve az első jelei a vulkáni működésnek.

A kutatók azonban ezek alapján sem merik megjósolni a közeli kitörést, már csak azért sem, mert az utóbbi néhány hónapban a vulkán mintha megnyugodni látszana. Az apró földrengések száma is csökkent. A tűzhányók mindig is kiszámíthatatlanok voltak és azok is maradnak.

Reméljük, a görög szigetek egyik gyöngyszeménél nem ismétlődik meg a több ezer évvel ezelőttihez hasonló katasztrófa, melynek során a sziget felrobbant, és amely egyik oka volt a krétai civilizáció pusztulásának.

Forrás: www.spiegel.de

Weninger Nóra

2012. szeptember 19.

Hozzászólások