Rendkívüli kulturális esemény helyszíne Firenze, ahol első alkalommal egymás mellett látható Donatello, Brunelleschi és Michelangelo feszülete.

A firenzei dóm keresztelőkápolnájában állították ki a három feszületet, amelyek november 11-ig maradnak egymás közelében. Utána visszakerülnek az őket eddig őrző firenzei templomokba.
A 15. századi firenzei művészet jelképeinek számító alkotásokat a toszkán fővárosban csütörtökön kezdődött Florens 2012 nemzetközi kulturális biennále keretében állították ki.

Az olasz sajtó szerint a kiállítás helyszíne is páratlannak számít: a két méternél alacsonyabb feszületek fölött a keresztelőkápolna nyolc méter magas kupolája emelkedik a Pantokrátor (Mindenható) Krisztust ábrázoló középkori mozaikkal. Firenze így kíván megemlékezni Constantinus császár 313 elején kiadott rendeletéről, amely az üldözések után vallásszabadságot adott a keresztényeknek.
Donatello feszülete (1406-1408) a Santa Croce templomból érkezett. Filippo Brunelleschié (1410-15) a Santa Maria Novellából, a fiatal Michelangelo feszülete (1493) a Santo Spirito templomból. Mindhárom feszület fából készült.

Az olasz művészettörténészek szerint az összehasonlítás is egyedüli élményt kínál: Donatello ábrázolása drámai, Brunelleschié tudományos, Michelangelóé elődjeihez képest modernebb és tökéletes.

 

Forrás: MTI

2012. november 3.

Hozzászólások