Diótörőcske a Lázár Ervin Programban – „A mi szívünk együtt dobog”- Több mint 3000 kisdiák nézheti meg a Lázár Ervin Program keretén belül – egyelőre online formában – a Diótörőcskét. Csukás István utolsó színpadi műve, amelyet a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére írt, csupa varázslat, csoda, játék és harc.

diotorocske

A Diótörőcske története a gyerekkor varázslatos világába vezet, ahol minden és mindenki életre kel, ahol a harcoknak komoly tétjük van, ahol a barátság és a közös szívdobbanás a legfontosabb. Csupa fény és szín még minden, a legapróbb dolgok is óriásivá válhatnak, és a leggyengébbek is nyerhetnek csatát.

Kerkay Rita, az előadás rendezője és alkotótársai, a zeneszerző Matkó Tamás és a mozgásért felelős Kádas József olyan világot alkottak, ahol jó gyereknek lenni:

„Elképesztő az a hangzásvilág, amit Tamás kitalált, és ahogy Dia (Kiss Diána Magdolna – a szerk.) és Kamill (Kricsár Kamill – a szerk.) elkezdtek hangszeren játszani élőben, és közben a többiek elénekelték és megszólaltatták ezeket a dalokat.”

Kerkay Rita rendezőként már bizonyított a Pelikán Fészekben, az Odaadó hívetek, Surik! című előadást vitte színpadra. A nagyszínpad azonban számára eddig még ismeretlen terep volt.

„Nyilván tele vagyok szorongással, mert nekem ez nem szakmám, és kíváncsi vagyok, hogy amiket ötleteltünk az elmúlt hetekben, hónapokban hárman, Jocóval (Kádas József – a szerk.) és Tomival (Matkó Tamás – a szerk.), azok hogy fognak működni. Egyáltalán ezekből mik működtethetők, és hogyan adnak ki egy olyan világot, amiben a gyerekek úgy érzik magukat, mint hogyha egy varázslatos helyre csöppennének.

Én hiszek abban, hogy minél több fej találja ki azt a dolgot, ami később létrejön, annál gazdagabb és bonyolultabb gondolatot lehet a színpadra állítani. Végigbeszéltük Perczel Enikő dramaturggal és a fiúkkal, hogy mit szeretnénk ezzel a mesével közölni. Bekerült egy olyan keretjáték, ami ezt az egészet egy picit idézőjelbe, szimbolikussá teszi: azt látjuk, hogy az író hogyan dolgozik, hogyan születik a fejében egy mese. Ez a mese elevenedik meg a színpadon, ami már tele van varázslattal, zenével, színekkel, képekkel, játékossággal. Hat a két világ egymásra.”

diotorocske

A varázslatos világhoz nagyban hozzájárult az a színes világ, amibe belecsöppennek a Diótörőcske szereplői:

„A díszletben nagyon nagy segítséget nyújtott Horesnyi Balázs, akivel az első pillanattól kezdve beszélgettünk az egész történetről, és nagyon sokmindent mutatott nekem, hogy milyen irányba érdemes elindulni. A másik ember, akinek szintén nagyon hálás vagyok, az Soltész István Pöri, aki abban is segített, hogy ezt a színpadot, amit én csak úgy ismerek, hogy álltam rajta színészként, hogy kell működtetni. Arra törekedtünk, hogy egyszerre mutassuk meg az illúziót, és le is buktassuk.”

A Diótörőcske szereplői: Kuna Károly, Váradi Eszter Sára, Varga Mária, Imre Krisztián, Ballér Bianka, Kovács Tamás, Kricsár Kamill, Ács Tamás, Fehérvári Péter, Keller János, Molnár G. Nóra, Kiss Diána Magdolna, Tusor Regina, Trill Beatrix, Rovó Tamás, Derzsi János

Az ősbemutató élőben Székesfehérváron a Nagyszínházában októberben lesz.

Vörösmarty Színház

 

Kapcsolódó cikkünk Lázár Ervinről

 

Hozzászólások