Mindannyian emlékezhetünk a megrázó felvételekre, amelyek olajtól átázott, mozgásképtelen madarakat ábrázoltak egy-egy nagy olajszállító hajó katasztrófája után.
A tengerbe ömlő olaj és a közömbösítésére a vízbe juttatott kémiai anyagok a tengeri állatok és az ökoszisztéma számára felbecsülhetetlen károkat okoznak.

A 2010 áprilisában a Mexikói-öbölben, Louisiana partjainál felrobbant olajfúró torony (Deepwater Horizon) tragédiája után Lisa Kemp, a Dél-Mississippi Egyetem kutatója és csapata azon kezdett el dolgozni, hogy a kémiai anyagok helyett a környezetre kevésbé káros alternatívát találjanak.
A héten be is mutatták az új terméket, mely csak olyan alkotóelemeket tartalmaz, amelyek az élelmiszerekben is megtalálhatók, mint például a kakaóvajban, a csokoládéban vagy a tejszínhabban.
Az új oldószer hasonló elven működik, mint a mosószerek: nemcsak a szennyezést oldja fel, hanem az olajcseppeket is képes lesz majd „becsomagolni”, és ezáltal megakadályozni, hogy az olaj lerakódhasson a madarak tollán és a tárgyak felületén.
Mivel az élelmiszerek gyártásához is felhasznált alkotóelemekből áll, ezért az új anyagot könnyen elő lehet majd állítani nagyobb mennyiségben, és az ára is alacsonyabb lesz.

Forrás: www.lemonde.fr

 

Weninger Nóra

Hozzászólások