Az, hogy az állatok közelsége pozitív hatással van ránk, emberekre, már igen régen bizonyított tény. Kísérletek, megfigyelések sokasága támasztja alá ezt, leírva sok-sok olyan történetet, melyben főszereplők az állatok. A Csodakutya Alapítvány célja az állatasszisztált terápiás fejlesztés, hogy a hátrányos helyzetű, sérült emberek teljesebb életet élhessenek.

csodakutya_dome_01

Az Alapítvány munkájában pedagógusok, OKJ-s végzettséggel rendelkező habilitációs kutyakiképzők, 9 terápiás kutya-felvezető páros, 7 terápiás kutya tanonc, 24 állandó és 12 alkalmi önkéntes vesz részt.   A Csodakutya Alapítvány kutyái között több golden retriever, labrador retriever, border collie, jack russel terrier, berni pásztorkutya és keverék kutya dolgozik gazdájukkal/nevelőszülőjükkel együtt.

A terápiás fejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű, sérült emberek teljesebb életet élhessenek. Ha önellátásuk javul, kommunikációjuk fejlődik, emberi kapcsolataik pozitívan változnak, hasznosabb tagjaivá válnak a társadalomnak, kevésbé szorulnak segítségre, és életminőségük is javul.
Terápiás foglalkozásokkal támogatják Debrecenben és környékén, valamint Tiszaújvárosban és környékén a tankötelezettségüket, képzési kötelezettségüket teljesítő fogyatékos gyermekek fejlődését, fogyatékos felnőttek fejlesztését, illetve leépülésük folyamatának lassítását, valamint az időskori leépülési folyamat lassítását is.

csodakutya_dome_03

Állatasszisztált terápiák a Csodakutya Alapítványnál

Az állatasszisztált terápiák fajtáit megkülönböztetjük a terápiás állat fajtája szerint is. Tudjuk, hogy delfinek, lovak, kutyák, nyulak, más emlősök és esetenként hüllők is terápiás állatként vesznek részt a gyógyításban, fejlesztésben.

Tudjuk, hogy az egészségi állapot nagymértékben függ az interperszonális kapcsolatoktól. A kutya fontos lehet a gyermek személyiségfejlődésében. Egyrészt kedvező hatással van szociális és érzelmi fejlődésére, másrészt úgy tűnik, hogy a kutyával való interakciók elősegítik a helyes társas viselkedés elsajátítását, s így javítják a gyermek közösségbe való beilleszkedésének készségét. Stresszhelyzetben is érzelmi támasz lehet a kutya. A kutya társaságában felnövő gyermek nyitottabb, kommunikatívabb, talpraesettebb felnőtté válhat, aki barátságosan és megértően közeledik majd embertársai felé. Érzelmi és szociális támaszként a kutya közreműködhet nem csak a gyermekek, de a felnőttek pszichés állapotának karbantartásában is.

csodakutya3

A kutyatartás – tehát a kutyával való rendszeres kapcsolat – hosszú távon mindenképpen tompítja a stresszhelyzetek okozta negatív hatásokat. A kutya képes ráhangolódni az emberre, átvenni a hangulatát, figyelni rá, olyannyira, hogy az már vigasztaló lehet egy szomorú egyén számára. Kimutatható, hogy a kutyával való szeretetteljes kapcsolat gátolja például az idős emberek magány és depresszió okozta testi és szellemi leépülését is.

A beteg gondolatait a kutya eltereli a fájdalomról, a szenvedésről, és ami a legfontosabb, amire az embertársaink képtelenek, a betegségtudatról. Ha egy sérült ember mellett kutya van, a többi ember is bátrabban lép oda hozzá, teremt kapcsolatot. Az állat okot ad a közeledésre és az emberek képesek minden távolságtartás nélkül, fesztelenül elbeszélgetni a gazdával, esetenként a kutyával. Így a kutya kommunikációs kapcsolatot teremt olyan emberek között, akik egyébként szó nélkül mentek volna el egymás mellett.

csodakutya_dome_04

Várható hatások

Eddigi eredményeink, tapasztalataink a szülők, illetve a csoportvezető gyógypedagógusok leírásai alapján:

„Örömömre szolgál, hogy elértetek végre ide a kisfiamékhoz a kutyusokkal. Remélem sok szeretetben lesz részetek.”

„A gyermek rögtön rajzolt egy elképzelt kutyáról egy színes képet, s ebben az a csodálatos, hogy eddig csak fekete-fehérben rajzolt mindent, s most nagy örömmel színezte.”

„Nagyon ritkán, nagyon nehezen lehet rávenni az olvasásra, Zsömi kérésére szinte gondolkodás nélkül olvasni kezdett.”

csodakutya10

„Halmozottan sérült gyermekem Dömével tette meg az első lépéseit.”

„A súlyosan-halmozottan sérültek csoportjában gyermekeink mindig nagy örömmel és izgalommal várják Döme kutyát. Gyermekeink sikeres fejlesztéséhez nagy fokban hozzájárultak ezek a rendszeres foglalkozások. Ez azért számíthat óriási mértékűnek, mert néhány évvel ezelőtt ezeket a gyerekeket még hivatalosan is képezhetetlennek minősítették. A négy év tapasztalata alapján biztos vagyok benne, hogy gyermekeink fejlesztéséhez rendkívüli módon hozzájárult a kutyaterápia. Bízzunk benne, hogy nem szakad meg ez a folyamat és az elkövetkezendő években is részesülhetünk ebben a nagyszerű terápiában.”

„A terápia tapasztalatait összegezve elmondható, hogy pozitív változások történtek minden gyermek szociális fejlődésében, javult a mozgáskoordináció.”

csodakutya_dome_02

Csodakutyák segítenek! – Élményterápia, recept nélkül

A Csodakutyák – a Csodakutya Alapítvány terápiás kutyái – segítenek sajátos nevelési igényű, autizmus spektrumzavarral élő, tanulásban- és értelmileg akadályozott, súlyosan-, halmozottan sérült gyermekek speciális fejlesztésében. Az élményterápiás foglalkozások alkalmával a gyermekek személyes pozitív élményeken tapasztalják meg a terápiás kutyákkal való fejlesztés előnyös hatásait. A terápián résztvevő gyermekek a kutyák segítségével új helyzetben, játékosan sajátítják el a fejlesztésükhöz szükséges mozdulatokat, szavakat, stb. A terápiás kutyák képességeit és készségeit maximálisan kihasználva a gyermekek szinte észrevétlenül fejleszthetők, élményekben gazdag foglalkozások, játékos terápiák alkalmával.

csodakutya11

A projekt részeként megvalósuló kapacitásfejlesztés 5 terápiás kutya-felvezető páros állatasszisztált terápiás tevékenységéhez járul hozzá, így 4 intézményben, 13 csoportban összesen 156 fő részesül állatasszisztált terápiás fejlesztésben a projekt ideje alatt heti rendszerességgel. A program megvalósulásával a MOL Új Európa Alapítványának támogatásával 1.500.000,- forintból 156 súlyosan sérült gyermek és családjaik élete változik meg jelentősen.

Szöveg és képek forrása: Csodakutya Alapítvány sajtóközleménye

Hozzászólások