„Minden háború szent azoknak, akik vívják. Ha nem így volna, ki lenne bolond vérezni és meghalni? De akármit beszélnek a szónokok, akármilyen gyönyörű eszméket hirdetnek a halálba rohanó őrültek előtt, minden háború oka és célja egy. És ez a pénz. Valójában minden háború üzleti kérdés. Csak az a baj, hogy kevesen tudják. A fülük tele van trombitaszóval és gyönyörű szavakkal a szent eszmékről… Csak néha azt kiáltják: „Le a tulajdonnal”, néha azt: „Szabadság”, néha pedig azt. „Gyapot, rabszolgaság, államok szabadságjoga.” (Részlet Margaret Mitchell: Elfújta a szél című regényéből)

A filmvilágnak vannak olyan legendás alakjai, akikről mindig jó megemlékezni, mert a mostani 3D-s világban is megállnák a helyüket sármjukkal, kiváló alakításukkal, olykor regénybe illő életükkel. Már első főszerepe előtt a 10 legjobb hollywoodi színész között emlegették William Clark Gable amerikai színészt (Egyesült Államok, Ohio, Cadiz, 1901. február 1. – Los Angeles, 1960. november 16.).

Minden idők egyik legismertebb és legsikeresebb regénye az Elfújta a szél, amelyből azonos címen filmváltozat is készült. 1939-ben tíz Oscar-díjjal jutalmazták a filmet, melyben Clark Gable eljátszhatta Rhett Butler szerepét.

Sokoldalú, árnyalt alakítást láthattunk, hiszen Rhett személyigének fejlődését is nyomon követhetjük a történet során. A sármos, mindenre kész üzletembert, a szerelmes férfit, aki a végsőkig küzd szíve hölgyéért, és végül az elcsüggedt férfit, aki már nem akar odaállni a szerelme, Scarlett elé, belefárad és inkább elhagyja az imádott asszonyt. Nem hisz már az őszinte szavaknak, a szerelmi vallomásnak sem, és a közönyös férfi válaszában már benne van az elmúlt évek minden küzdelme, csalódottsága, érzelmeinek elmúlása, amikor az asszony a jövőjük felől érdeklődik.

„Őszintén szólva, kedvesem, köpök rá”. Itt már újra az a férfi, akit megismerünk a történet elején, aki lehet, hogy gátlástalan, de mégis érzelemgazdag, aki méltányolja az igaz cselekedeteket.

William Clark Gable (Egyesült Államok, Ohio, Cadiz, 1901. február 1. – Los Angeles, 1960. november 16.) amerikai színész pályafutása 1924-től 1960-ig tartott. Leghíresebb filmje az Elfújta a szél (Gone with the Wind). Clark Gable tíz hónapos volt, amikor édesanyja meghalt, ekkor édesapja Pennsylvaniába adta a rokonaihoz. Amikor két éves lett, az apja visszavette őt. 16 évesen befejezte a gimnáziumot, és otthon élt. Egy ideig alkalmi munkásként dolgozott, amíg meg nem látta a vándorszínészek fellépését. Gable ennek hatására úgy döntött, hogy színész akar lenni. 1924-ben Josephine Dillon lett a menedzsere, akit később feleségül vett. Karrierje 1931-ben indult be a The Painted Desert című westernnel, amelyben Helen Twelvetreesszel szerepelt.1934-ben megkapta első főszerepét a Columbia Pictures-től az Ez történt éjszaka című filmben. Alakításáért Oscar-díjat kapott. 1937-ben egy népszerű rádióállomás hallgatói megválasztották Hollywood királyának (King of Hollywood).

1939-ben az Elfújta a szél című, tíz Oscar-díjjal jutalmazott filmben eljátszhatta Vivien Leigh mellett Rhett Butler szerepét. Ugyanebben az évben feleségül vette Carole Lombard színésznőt, aki 1942-ben légi katasztrófában elhunyt. Még ebben az évben Gable belépett az Amerikai Légierőhöz, Európában is szolgált. Ezután Greer Garsonnal forgatott egy filmet. 1949-ben negyedszerre is megházasodott, ekkor Sylvia Ashley színésznőt vette feleségül. 1960-ban készült el utolsó filmje, a Kallódó emberek, melyben Marilyn Monroe-val szerepelt együtt. 1961 márciusában megszületett fia (második gyermeke, John Clark Gable) ötödik feleségétől (Kay Williams). 1960-ban szívinfarktusban elhunyt.

Az Elfújta a szél Margaret Mitchell amerikai írónő 1936-ban megjelent regénye, amelyből azonos címen filmváltozat is készült 1939-ben. A regény már megjelenésekor is hatalmas siker volt, majd minden idők egyik legnépszerűbb regényévé vált – 30 milliónál is több példány fogyott belőle a megjelenése óta. Mitchell mintegy tíz éven keresztül, 1926-tól 1936-ig dolgozott a könyvön. 1937-ben megkapta érte a Pulitzer-díjat is, David O. Selznick független hollywoodi producer pedig rögtön megjelenése után megvásárolta a megfilmesítés jogait. A regényt máig 27 nyelvre fordították le.

A könyv központi témája Scarlett O’Hara, egy déli ültetvényes lányának boldogulása az amerikai polgárháború, majd később a Dél megváltozott viszonyai közepette. A történet elején Scarlettel édesapja georgiai birtokán, Tarán találkozunk, ahol udvarlói gyűrűjében látjuk őt, elkényeztetett földbirtokos-kisasszonyként. A cselekményt megindító mozzanat Scarlett reménytelen szerelme Ashley Wilkes, a szomszédos földbirtokos fia iránt. Ashley egy másik lányt, Melanie Hamiltont veszi feleségül; ekkor bosszúból Scarlett hozzámegy Melanie bátyjához, Charles Hamiltonhoz. Mindez a Wilkes birtokon tartott kerti mulatság napján zajlik.

Az Elfújta a szél Margaret Mitchell amerikai írónő 1936-ban megjelent regénye, amelyből azonos címen filmváltozat is készült 1939-ben.

Ekkor találkozik Scarlett először Rhett Butlerrel, és ezen a napon tör ki a polgárháború. Scarlett házassága nem tart sokáig, mert Charles hamar áldozatul esik a háborúnak. Scarlett ezután Atlantába költözik – ahol Melanie is lakik -, hogy Ashley közelében lehessen, ha a férfi hazalátogat a frontról. Azonban Atlantából az előrenyomuló jenkik miatt menekülni kényszerül Melanie-val, aki nemrég hozta világra Ashley gyermekét. A menekülésben Butler kapitány lesz segítségükre – legalábbis egy darabig, mert útközben otthagyja őket, hogy beálljon a Konföderáció hadseregébe. Scarlett elcsigázottan, de reménykedve érkezik haza Tarára, ahol édesanyja halálával, és egy jenkik által kifosztott birtokkal kell szembesülnie.

A könyv ITT letölthető.

A film itt megtekinthető.


 

Egy téli estén jó kikacsolódást nyújt a film megtekintése, és nekünk is reményt adhatnak a film utolsó mondatai:

„…mert hiszen holnap új nap virrad.”

 

 

Lakatos Ilona

 

 

 

Hozzászólások