Címszerepben Ryan Gosling – Az embernek csak az arca ismerhető, de az arca nem ő. Ő az arca mögött van. Láthatatlan. (Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember, részlet)

Ahogy az életünk halad előre, mindig új és új nagy kedvencekkel találkozhatunk a filmvásznon. Sokan megdobogtatták a nézők szívét, és nőtt a rajongói táboruk is. Meghatározóak azok a filmek is, amelyekben játszottak, hiszen sokszor ki nem mondott igazságokat is felszínre hoztak. Jelenkorunk is bővelkedik tehetséges színészekkel, az már a néző saját választása, melyikük lesz a kedvence.

Ryan Gosling (London, Ontario, 1980. november 12.) kétszeres Oscar-díjra jelölt, Golden Globe-díjas kanadai színész, zenész és producer. Szőke, kopasz, szemüveges, kissé elhanyagolt, elegáns, durcás tekintetű, mosolygós, de mégis a „szívünk lapjaira” írta be a nevét.

Kevesen tudják, de a 33 éves Gosling sosem tanult szakszerűen színészetet. 13 évesen azonban szórakozásból elment a The Mickey Mouse Club castingjára. Végül olyan meggyőző volt a meghallgatáson, hogy szerepet kapott a műsor hatodik és hetedik évadában Britney Spears és Justin Timberlake oldalán. Bár 2001-ben szerepelt a nagy visszhangot kiváltó A hitetlen című filmben, az igazán nagy sikert a Szerelmünk lapjai hozta meg neki. Azóta pedig olyan filmekben játszott, mint a Törés, Drive, Őrült, dilis, szerelem és a Gengszterosztag.

Mi a titka? Az egyénisége, kisugárzása, az a huncut, de mégis őszinte tekintet? Mindez egyben, ami tehetséggel párosult és kitűnő filmjei, hiszen mindegyik más és más arcát mutatja meg a színésznek. Drukkolunk, és együttérzünk vele a Szerelmünk lapjai-ban. A tökéletes gyilkosságban kiderül, mégsem olyan elvetemült, mint amit elképzelnénk róla. A túl a fenyvesen című filmben örülünk, hogy halála nem volt hiábavaló, és még lehetne folytatni a sort egészen a Szárnyas Fejvadász 2049 rezzenéstelen arcú robotjáig. (Fél évig egész családjával Budapesten lakott a film forgatása idején.) Ő anomáliának számit Hollywoodban, mert soha nem vállalt be nívótlan, vagy éppen igényesnek mondott közönségfilmet és így vált szupersztárrá.
Bővebben ITT olvashatunk róla.

Számos olyan filmmel találkozunk, ami igaz történeten alapul, és a gazdag emberek világát mutatja be. (Életrevalók, Nagymenők, A Wall Street farkasa, Az alapító, Steve Jobs, Foxcatcher, A világ összes pénze…) Jó és kevésbé jó példákkal, életekkel találkozhatunk. Ryan Gosling is játszott ilyen filmben, ahol igazán érdekes oldalát ismerhetjük meg a színész játékának.

All Good Things – Minden jó dolog (amerikai filmdráma, 2010)

David (Ryan Gosling), aki sosem tudta kiheverni, hogy hétévesen elveszítette az anyját, szerelmével, Katie-vel (Kirsten Dunst) vidékre költözik. A fiú hatalmaskodó ingatlanmágnás apja (Frank Langella) azonban kierőszakolja, hogy visszatérjenek New Yorkba, és David vegyen részt a családi üzletben. A fiú furcsán kezd viselkedni, és hiába indult a fiatalok kapcsolata idillinek, fokozatosan elhidegülnek egymástól. Katie rádöbben, hogy David nem az, akinek gondolta. De lehet-e köze Davidnek a lány hamarosan bekövetkező eltűnéséhez?…

Valóban nagyon szépen indul a film, igazi retro képek elevenednek meg előttünk. A film magyar címe – Véres románc – nem a legjobb választás, hiszen elköveti a „spoiler merényletet ”, mert hiába látjuk a szép képeket, mégis ott van már bennünk, hogy valami itt nagyon nem lesz rendben…

Spoiler irodalmi művekre, filmekre, videojátékokra stb. vonatkozó információ: leggyakrabban a végkifejlet elárulását jelenti, de kulcsfontosságú pontok (főleg hosszabb alkotások esetén) nem csak a mű végén találhatók.

Ryan Gosling-nak nem könnyű a feladata, mert egy igencsak összetett – szánalomra méltóan szimpatikus, őrült és megfontolt gyilkos, valamint magát transzvesztitának kiadó – személyiséget formál meg. Zseniálisan jó a szerepben, a rejtélyes sorsú feleséget alakító Kirsten Dunst is remekül játszik.

„Sosem állt hozzám senki közelebb, mint te, és mégsem ismerlek egyáltalán”. – részlet a filmből –

Robert Durst (vagyis a filmben David Marks) New York egyik legbefolyásosabb dinasztiájának tagja, családja a politikában is jelen van, és tulajdonában van a fél Times Square. Azonban nem valami nagy formátumú alkotása miatt híres, és nem éppen pozitív történet miatt készült róla a film, hanem 1982-ben eltűnt fiatal, orvostanhallgató feleségével kezdődött a hírneve. Sokan már akkoriban is úgy vélekedtek, hogy az asszonyt a férje gyilkolta meg, de ezt semmilyen tárgyi bizonyíték nem támasztotta alá.

Később meggyilkolták Durst egyik közeli barátját is, majd egyik szomszédját is, akinek feldarabolt holttestét meg is találták a közeli folyóban. Ez utóbbi gyilkosságot Durst beismerte, de mivel a bíróságon sikerült önvédelemnek beállítania, nem kapott súlyos büntetést. Kathleen Durst 1982-ben tűnt el, hivatalosan 2017-ben halottnak nyilvánították.

     

Andrew Jarecki amerikai filmes, zenész és vállalkozó. Ő a legismertebb Emmy-díjas. 2015-ös dokumentumfilmje a The Jinx: The Life and Deaths Robert Durst, Durst letartóztatásához és bebörtönzéséhez vezetett. Ha időnk engedi, nézzük meg ezt a dokumentumfilmet is, mert így még teljesebb képet kapunk az esetről.

Andrew Jarecki hatrészes dokumentumfilm-sorozata az amerikai bűnügyi krónikák egyik legérdekesebb ügyét, a milliárdos Robert Durst esetét dolgozza fel, ráadásul a befolyásos család teljes együttműködésével. Hiába volt hatalmas médiafelhajtás a három évtizedre visszanyúló, három gyilkossággal kapcsolatos ügy körül, a gyilkosságok elkövetésével gyanúsított milliárdos most először szólalt meg. Megdöbbentő nyíltsággal beszél mindenről, felfedve legszemélyesebb titkait is. Teszi mindezt szabad emberként.

Andrew Jarecki egy évig gyűjtötte az anyagot a filmhez, riportokat készített az érintettekkel, valamint az ügyben összegyűlt bírósági tárgyalások anyagait is felhasználta, hogy kiderítse, mi az igazság New York egyik legrejtélyesebb eltűnésének és gyilkosságának történetében.

Véres románc

 

Lakatos Ilona

 

Hozzászólások